Clicky


Russen laaiend omdat vrachtwagen door poort ambassade Ierland reed

Russen laaiend omdat vrachtwagen door poort ambassade Ierland reed [+video]
07-03-2022 19:05 | Buitenland | auteur ANP

DUBLIN - De Russische ambassade in de Ierse hoofdstad Dublin is laaiend over een incident waarbij een vrachtwagen door de poort van de diplomatieke vertegenwoordiging reed. Er zou sprake zijn van een "duidelijke en flagrante" schending van een internationale verdrag voor diplomatie, citeert de Ierse omroep RTE.

De chauffeur reed volgens RTE met zijn vrachtwagen achteruit door de poort. Hij stapte uit en deelde foto's uit, naar verluidt van slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Daarna werd de man opgepakt. De politie doet onderzoek naar het incident bij de ambassade, die vorige week nog door een priester met rode verf werd besmeurd.

De Russische ambassade spreekt van een "criminele daad van waanzin" en roept op tot veiligheidsmaatregelen. Er wordt verwezen naar het Verdrag van Wenen uit 1961, waarin onder meer staat dat landen alle benodigde stappen moeten nemen om het terrein van buitenlandse diplomatieke missies te beschermen tegen inbraak of schade.

Rusland eiste eerder maandag al bescherming voor zijn overheidsgebouwen in Frankrijk, na een incident met een fles met brandbare vloeistof. Die zou in de nacht van zondag naar maandag naar een pand van de Russische overheid in Parijs zijn gegooid, maar raakte uiteindelijk alleen het hek en niet het gebouw zelf. Net als in Dublin vielen er geen gewonden.