Clicky


Rusland ziet Nederland en veel andere landen als 'onvriendelijk'

Rusland ziet Nederland en veel andere landen als 'onvriendelijk'
07-03-2022 13:48 | Buitenland | auteur ANP/RTR

MOSKOU - Rusland heeft Nederland en tientallen andere landen als "onvriendelijk" bestempeld, melden Russische persbureaus. Deals met bedrijven en individuen uit deze landen moeten voortaan worden goedgekeurd door een speciale commissie van de Russische regering.

Op de lijst staan onder meer alle EU-landen, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Australië en Japan. Het zijn landen die sancties aan Rusland hebben opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne. Volgens Moskou gaat het om "onvriendelijke" acties tegen de Russische overheid, bedrijven en burgers.

De lijst volgt op een presidentieel decreet van 5 maart. Dat decreet staat de Russische regering, bedrijven en burgers tijdelijk toe om schulden bij buitenlandse eisers uit "onvriendelijke landen" in roebels af te lossen. Voor het overmaken van het geld moet een speciale bankrekening bij een Russische bank worden geopend. De regeling wordt alleen toegepast bij betalingen vanaf 10 miljoen roebels (ruim 66.000 euro) per maand.