Clicky

 
Transport Online - Rusland: humanitaire corridors Charkov, Kiev, Soemi en Marioepol

Rusland: humanitaire corridors Charkov, Kiev, Soemi en Marioepol

Rusland: humanitaire corridors Charkov, Kiev, Soemi en Marioepol
07-03-2022 09:18 | Buitenland | auteur ANP/RTR

MOSKOU - Rusland stelt om 08.00 uur Nederlandse tijd een staakt-het-vuren in bij Charkov, Kiev, Soemi en Marioepol, om burgers de kans te geven de Oekraïense steden te verlaten. Dat meldt het Russische ministerie van Defensie volgens persbureau Interfax. Deze zogenoemde humanitaire corridors worden opgezet op persoonlijk verzoek van de Franse president Emmanuel Macron en vanwege de huidige situatie in die steden, aldus het ministerie.

Het Russische staatspersbureau RIA heeft plattegronden gepubliceerd waarop te zien is dat de corridors vanuit Kiev naar Belarus lopen. Vanuit Charkov zouden burgers enkel naar Rusland kunnen, terwijl de vluchtroutes bij Soemi en Marioepol ook naar Oekraïense steden leiden. Burgers kunnen ook via de lucht uit Kiev geëvacueerd worden, meldt het ministerie van Defensie. Er worden drones ingezet om de evacuaties te monitoren "zodat pogingen van de Oekraïense kant om Rusland en de rest van de beschaafde wereld te misleiden geen zin hebben".

Een woordvoerder van de Oekraïense president Volodimir Zelenski noemt de Russische houding ten opzichte van de corridors maandag "compleet immoreel". Oekraïners moeten volgens hem het recht hebben naar hun eigen grondgebied te gaan als ze steden verlaten.

Zowel zaterdag als zondag kwamen Oekraïne en Rusland een soortgelijke corridor overeen bij Marioepol. Maar op beide dagen werd de evacuatie van burgers uit de belegerde stad gestaakt vanwege geweld. Beide kampen beschuldigen elkaar van het verbreken van het bestand.

Het is onduidelijk hoeveel mensen de stad hebben kunnen ontvluchten. Pro-Russische rebellen die samen met de Russische strijdkrachten Marioepol omsingelen, maakten zondag melding van driehonderd mensen. Die zouden Marioepol aan de oostkant hebben verlaten onder bescherming van de rebellen. Oekraïense 'nationalisten' zouden de burgers willen beletten te vertrekken.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,932
Diesel1,902

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie

Rijverboden