Clicky


Rusland blokkeert Facebook en Twitter

Rusland blokkeert Facebook en Twitter
04-03-2022 20:08 | Buitenland | auteur ANP

MOSKOU - [update] Rusland heeft de sociale media Facebook en Twitter geblokkeerd. Het Facebook-netwerk was het eerst aan de beurt na een besluit van de Russische toezichthouder voor de media. Het zou een vergelding zijn omdat Facebook zelf meerdere Russische media tegenhoudt in Europese landen.

Vervolgens meldden Russische persbureaus stappen tegen Twitter. Het was aanvankelijk onduidelijk of het een totale blokkade betrof, omdat er ook berichten waren dat de toegang werd beperkt. Later zeiden westerse journalisten dat Twitter niet meer ververste. Justitie zou op de dag van de Russische invasie in Oekraïne om maatregelen tegen de dienst hebben verzocht.

De blokkade van Facebook en Twitter is de jongste stap in de escalerende mediaoorlog tussen het Westen en Rusland, vooral na het begin van de Oekraïne-oorlog.

Westerse journalisten en GlobalCheck, een groep die internetverbindingen monitort, hadden eerder al vastgesteld dat de website van Facebook niet meer toegankelijk was, net als die van de Britse omroep BBC en de Duitse zender Deutsche Welle. Europa besloot de nieuwssites van de Russische staatsmedia RT en Sputnik te blokkeren.