Clicky

 
Transport Online - Commissie: politie miste totaalbeeld vrachtwagenchauffeur die agent doodreed

Commissie: politie miste totaalbeeld vrachtwagenchauffeur die agent doodreed

Commissie: politie miste totaalbeeld vrachtwagenchauffeur die agent doodreed
04-03-2022 17:48 | Overig | auteur ANP

ROTTERDAM - De politie heeft geen totaaloverzicht gehad van de incidenten waar vrachtwagenchauffeur Willem M. (46) bij betrokken was, voordat hij op 7 juli vorig jaar motoragent Arno de Korte doodreed. Van een "gecoördineerde, integrale aanpak" is daarom geen sprake geweest, concludeert de commissie die op verzoek van de politie onderzoek heeft gedaan naar het dramatische voorval. De resultaten van het onderzoek zijn vrijdag aangeboden aan de korpsleiding.

M. reed de 47-jarige politieman aan op de Waalhavenweg in Rotterdam. De Korte had een stopteken gegeven omdat M. door rood zou zijn gereden. De motoragent zou na de aanrijding honderden meters zijn meegesleurd en overleefde dit niet. M. reed na de aanrijding door. Het Openbaar Ministerie vervolgt hem op verdenking van moord. Het strafrechtelijk onderzoek staat los van dat van de commissie.

De onderzoekscommissie, geleid door voormalig landelijk verkeersofficier van justitie Koos Spee, bracht een reeks incidenten in kaart waarbij M. betrokken was vanaf 1 oktober 2015. Toen reed M. ook al een motoragent aan. Die raakte ernstig gewond. In de jaren daarna heeft M. zich herhaaldelijk zeer intimiderend tegen de politie gedragen, aldus de commissie. Hij kreeg een boete voor belediging opgelegd en meerdere boetes voor het rijden met een overbeladen vrachtwagen. In 2020 was M. betrokken bij een ongeval waarbij een 79-jarige vrouw om het leven kwam. Dit incident heeft niet geleid tot een strafzaak.

In de onderzochte periode heeft het Team Verkeer van de politie zijn medewerkers gevraagd terughoudend te zijn met het controleren en verbaliseren van de trucker uit Melissant, vanwege hun eigen veiligheid, stelt de commissie vast. Ook wilde de teamleiding de lopende strafzaak niet beïnvloeden. De commissie-Spee heeft begrip voor die zorgen en de gemaakte afweging, maar het leidde er wel toe dat het Team Verkeer M. nagenoeg helemaal ongemoeid liet.

"Aan de oproep om terughoudendheid te betrachten bij het controleren en aanspreken van de vrachtwagenchauffeur, lagen integere motieven ten grondslag", zegt Henk van Essen, korpschef van de Nationale politie. "Deze hielden verband met de veiligheid van de medewerkers vanuit goed werkgeverschap en het als politie betrachten van objectiviteit."

Spee c.s. hebben een reeks aanbevelingen gedaan voor verbeteringen. De politie laat weten die integraal over te nemen.

De dood van De Korte leidde tot grote verslagenheid bij de politie.

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden