Clicky


Poetin in tv-toespraak: operatie Oekraïne verloopt volgens plan

Poetin in tv-toespraak: operatie Oekraïne verloopt volgens plan
03-03-2022 19:51 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin zei donderdag in een televisietoespraak dat de Russische militaire operaties in Oekraïne volgens plan verlopen en prees de soldaten die voor Rusland vechten als "helden". Hij beloofde ruimhartige financiële compensatie voor families van tijdens de invasie gesneuvelde soldaten.

Poetin greep de gelegenheid ook aan voor een reeks beschuldigen tegen Oekraïense troepen. Een daarvan was dat ze "duizenden" buitenlandse burgers gegijzeld houden en als menselijke schilden gebruiken. Ook zou het Oekraïense leger Russische krijgsgevangenen hadden gemarteld en gedood. De zogenoemde humanitaire corridors, waardoor Oekraïense burgers kunnen vluchten, zou het zelf blokkeren.

"We zijn in oorlog met neonazi's", zei de Russische leider. En: "Ik zal nooit mijn overtuiging opgeven dat Russen en Oekraïners één volk zijn."

En Poetin bevestigde nogmaals zijn motivatie voor de oorlog: "Nu vechten onze soldaten en officieren op Oekraïens grondgebied voor Rusland, voor een vreedzaam leven voor de burgers van Donbas, voor de denazificatie en demilitarisering van Oekraïne, zodat we niet kunnen worden bedreigd door een anti-Rusland-sfeer direct aan onze grenzen die het Westen al jaren creëert."