Clicky

 
Transport Online - MIVD: Russische spionnen betrapt in Nederlandse routers

MIVD: Russische spionnen betrapt in Nederlandse routers

MIVD: Russische spionnen betrapt in Nederlandse routers
03-03-2022 10:25 | Misdaad | auteur ANP

DEN HAAG - Hackers van de Russische geheime dienst GRU hebben afgelopen jaar routers gehackt van Nederlandse particulieren en kleine tot middelgrote bedrijven. Dat heeft de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ontdekt. Op dit moment worden de getroffenen geïnformeerd, meldt de dienst.

De Russen hebben volgens de MIVD een wereldwijd netwerk gecreëerd van duizenden gehackte routers dat gebruikt kan worden voor cyberaanvallen. Daar zit ook een "beperkt aantal" Nederlandse routers bij. Het zogenoemde botnet is ontdekt tijdens een gecoördineerde actie samen met andere landen, zegt defensieminister Kajsa Ollongren.

"Het is belangrijk dat mensen weten dat dit gebeurt", zegt Ollongren. "Je verwacht niet dat de spreekwoordelijke bakker op de hoek ook onderdeel kan zijn van het netwerk van de GRU, maar dat is precies wat hier is gebeurd." Het laat volgens de minister zien hoe belangrijk het is dat mensen hun digitale veiligheid op orde hebben. "Waakzaamheid is geboden."

De GRU kan gehackte routers misbruiken om geheime cyberoperaties tegen Nederlandse belangen of die van bondgenoten van Nederland uit te voeren. Daarbij kan worden gedacht aan digitale spionage, sabotage of beïnvloeding. Voor zover nu bekend gaat het om willekeurige slachtoffers die geen relatie hebben met Defensie, de rijksoverheid of vitale sectoren.

"Dit moet stoppen’’, stelt MIVD-directeur generaal-majoor Jan Swillens. Het is dezelfde boodschap die de MIVD in 2018 bracht, bij de verstoorde hackoperatie bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). De betrokken Russen werden destijds het land uitgezet.

Door de methoden van de GRU openbaar te maken, hoopt de MIVD dergelijke vijandige operaties te verstoren. Ook moet het de weerbaarheid van daadwerkelijke en potentiële slachtoffers verhogen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,198
Diesel2,069

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden