Transport Online - Cargohopper Utrecht rijdt op zonne-energie

Cargohopper Utrecht rijdt op zonne-energie

Cargohopper Utrecht rijdt op zonne-energie
19-08-2009 10:12 | Overig | auteur de redactie
UTRECHT - Cargohopper Utrecht rijdt sinds dinsdag 18 augustus op zonne-energie. De stad Utrecht heeft daarmee een absolute primeur in Nederland. De installatie is zo uitgelegd, dat Cargohopper onder normale omstandigheden tijdens zijn rit net zo veel verbruikt als hij aan zonne-energie kan opwekken. Het zonne-energieproject is een pilot die gesteund wordt door de Provincie Utrecht.

De afgelopen weken is het elektrische distributiesysteem grondig onder handen genomen door Bolle Wagenbouw in Emmeloord en Harthold Aandrijf en Besturingstechniek in Dalfsen. Daarbij werden er drie losse wissellaadbakken voorzien van elk twee zonnepanelen die met kabels doorgeschakeld worden naar de trekker. Een afregelkast levert vervolgens de energie aan het accupakket van het voertuig.Alle betrokken partijen zijn zeer verwachtingsvol over de eerste resultaten. “Ik ben er van overtuigd dat het voertuig de komende maanden probleemloos voldoende energie kan opwekken om zijn dagelijkse ritten te doen,” aldus Henk Hartholt. “De interessantste uitdaging van de pilot komt van de winter als de omstandigheden veel minder gunstig zijn. Dan moeten de panelen laten zien wat ze waard zijn. Waarschijnlijk gaan we dan ook nog een paneel op de trekker zelf plaatsen. Daarvoor ontbrak ons nu de tijd.”

Initiatiefnemer Jacques van der Linden is zeer tevreden met het resultaat . “In de race naar zero-emissie ontwikkelingen voor stedelijke distributie is dit een belangrijke stap voorwaarts. Wat wij willen laten zien, is dat ook ondernemers bereid zijn hun verantwoordelijkheid te nemen. Cargohopper is daar een goed voorbeeld van.” Van der Linden wijst er wel op dat met name lokale overheden meer zouden kunnen doen.

“Ik heb er begrip voor dat door de vele regelingen en plannen het maken van een eenduidig beleid zeker niet eenvoudig is. Maar gemeenten kunnen met lokale verordeningen op vrij eenvoudige wijze veel meer afdwingen dan momenteel het geval is. Waar de richting duidelijk is, zal het bedrijfsleven volgen, daar ben ik van overtuigd.”De Cargohopper is een distributiesysteem waarbij de zendingen voor de binnenstad niet meer met bestelauto’s en kleine trucks de stad in worden gereden maar centraal worden aangeleverd op het distributiecentrum op het industrieterrein Lage Weide aan de A2. Daar worden de goederen in de vroege morgenuren in minicontainers voorgeladen die met 10 tegelijk op een truck met citytrailer naar het nieuw betrokken overslagpunt (OP) aan de rand van de Utrechtse milieuzone vervoerd worden. Vandaar gaan de minicontainers op de Cargohopper die de zendingen elektrisch verder de binnenstad in rolt tot hun eindbestemming. Bijzonder is verder dat Cargohopper, afgezien van een innovatiesubsidie voor onderzoek, verder niet gesubsidieerd wordt.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,267

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions