Clicky

 
Transport Online - Containers met bestemming Rusland staan vast op kade in Rotterdam

Containers met bestemming Rusland staan vast op kade in Rotterdam

Containers met bestemming Rusland staan vast op kade in Rotterdam
01-03-2022 13:45 | Haven Nieuws | auteur ANP

ROTTERDAM - [update 19:44] Verschillende containers met de bestemming Rusland staan momenteel vast in de terminals in de Rotterdamse haven. Die werden dit weekend tegengehouden vanwege onduidelijkheid over mogelijke sancties. Vanwege die Europese sancties tegen Rusland mogen bepaalde goederen niet naar Rusland worden verscheept. De vraag is nu wat er met die containers moet gebeuren.

Niet alle containers met de bestemming Rusland worden tegengehouden. Zo zijn containers met bederfelijke waren al wel vrijgegeven. Maar containers met goederen die zowel voor burger- als militaire doeleinden gebruikt kunnen worden, de zogeheten ‘dual-use-goederen' mogen niet door naar Rusland vanwege het Europese verbod.

De douane bekijkt nu voor alle containers of zij onder de sancties vallen. Om die controles uit te voeren zet de dienst extra personeel in, laat een woordvoerder weten. Dat heeft effect, want de hoeveelheid containers die apart wordt gezet neemt niet meer toe. Containers die momenteel worden aangeboden worden weer op de normale wijze gecontroleerd. Een kleine 10 procent van het Rotterdamse containertransport is volgens het Havenbedrijf Rotterdam gelinkt aan Rusland.

Handelsstromen

De import van energie, zoals ruwe olie, olieproducten, vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en steenkool wordt op dit moment nog niet geraakt door de sancties. Het is volgens het havenbedrijf onduidelijk wat de ontwikkelingen in Oekraïne de komende tijd betekenen voor deze handelsstromen. De aanvoer kan in principe van elders komen, maar omdat het om grote hoeveelheden gaat zal dat hoogstwaarschijnlijk tot knelpunten en hogere prijzen leiden, aldus het havenbedrijf.

Rusland exporteert op zijn beurt ook producten als staal, koper, aluminium en nikkel via Rotterdam. Dit valt vooralsnog niet onder de handelsbeperkingen die door de Europese Unie zijn afgekondigd.

Boekingsstop

Ondernemersorganisatie evofenedex meldt dat bedrijven niet meer containervracht kunnen boeken voor Oekraïne en West-Rusland bij diverse rederijen voor de containerlijnvaart. Onder meer Maersk, Hapag-Lloyd, ONE, CMA CGM en MSC hebben een zogeheten boekingsstop ingevoerd voor de havens Odessa (Oekraïne) en Novorossiejsk (Rusland). Het is nog onduidelijk of andere rederijen zullen volgen, aldus evofenedex.

Foto's

 • N. van Leeuwen Transport
  N. van Leeuwen Transport
 • J.Roeland
  KLG EUROPE
 • J.Roeland
  VAN BREE
 • J.Roeland
  D.V.M. Transport

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,968
Diesel1,869

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden