Clicky

 
Transport Online - OM eist 4 maanden gevangenisstraf tegen verdachte ondergronds bankieren

OM eist 4 maanden gevangenisstraf tegen verdachte ondergronds bankieren

OM eist 4 maanden gevangenisstraf tegen verdachte ondergronds bankieren
01-03-2022 10:25 | Misdaad | auteur Redactie

ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt een 34-jarige man uit Rotterdam het bankieren zonder vergunning. De verdachte verrichtte een aantal transacties waarbij geld in het buitenland en in Nederland werd verplaatst. In totaal gaat het om een bedrag van bijna 170.000 euro. Maandag 28 februari eiste het OM voor de rechtbank Rotterdam 4 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen de Rotterdammer.

Het OM ontving in 2018 informatie over de verdachte via een ander lopend onderzoek. De man zou einde van dat jaar een afspraak hebben om geld over te dragen in een portiek in zijn woonplaats. Uiteindelijk is deze afspraak niet doorgegaan maar het OM ging wel door met het onderzoek naar de verdachte. De Rotterdammer had in diezelfde periode diverse keren contact met mensen die betrokken waren bij witwassen en bij andere criminele activiteiten. Uit onderzoek bleek dat hij in de periode van 18 januari 2019 tot en met 7 maart 2019 drie keer een transactie uitvoerde. Waarbij de verdachte geld in het buitenland (van Spanje naar Marokko) en in Nederland liet verplaatsen. Dit terwijl de man niet over een vergunning beschikte om bancaire handelingen te verrichten. Het ging in totaal om een bedrag van 169.280 euro.

De man deed zich voor als ‘broker’; een tussenpersoon die handelt in geld en bemiddelt in geldtransfers. Hiervoor kreeg hij provisie. Hij gebruikte meerdere telefoonnummers en stuurde vertegenwoordigers in verschillende landen aan. Ook wordt vermoed dat hij zelf zorg droeg voor het verplaatsen van contante geldbedragen. Om de geldtransfer uit te voeren, werd gebruik gemaakt van codes en tokens om de betaling te kunnen laten plaatsvinden. De tokens worden gebruikt ter identificatie van de ontvanger.  

De officier van justitie: “De verdachte heeft zich met het aanbieden van zijn betaaldiensten onttrokken aan de regels van het financiële toezichtrecht, aangezien hij niet over een vergunning beschikte. Die regels vervullen een zeer belangrijke rol in het waarborgen van de stabiliteit van ons financiële stelsel, zorgen ervoor dat financiële markten efficiënt werken en beschermen consumenten. Verdachte stelt derden in staat om het financiële toezicht te omzeilen, met alle risico’s van dien. Eén van die risico’s is dat verdachte, al dan niet bewust, derden de mogelijkheid biedt om gelden met een criminele herkomst, wit te wassen. Verdachte verricht geen klantenonderzoek, voordat hij zijn betaaldiensten verleent, en plaatst zichzelf en zijn klanten buiten het zicht van het financiële toezicht. Bankieren zonder vergunning heeft dan ook een ondermijnend effect op de rechtsstaat en dat mag niet licht worden opgevat.” Een gevangenisstraf van 4 maanden voor de 34-jarige man vindt de officier van justitie dan ook op zijn plaats.

De rechtbank doet op 24 maart 2022 uitspraak. 

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden