Clicky


Olie en gas voorlopig uitgesloten van sancties

Olie en gas voorlopig uitgesloten van sancties
28-02-2022 15:48 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Invoer van olie en gas uit Rusland blijft voorlopig mogelijk. Dat maakte minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) duidelijk in een debat. Een deel van de Tweede Kamer wil de invoer drastisch verminderen. Ook vinden deze partijen dat het niet meer mogelijk moet zijn voor de regering van Rusland om haar olie- en gasleveranties af te rekenen via het internationale betalingssysteem SWIFT.

Nederland is voorstander van meer sancties binnen SWIFT, maar er moet volgens Hoekstra ook rekening worden gehouden met andere Europese landen waarvan sommige in grote mate afhankelijk zijn van Russisch gas. De minister vindt het heel belangrijk dat de Europese lidstaten en de Verenigde Staten en Canada één front blijven vormen tegen Rusland.

Jesse Klaver wil een internationale boycot van Russisch gas en olie. Hij pleit voor verlaging van de importen. In Nederland zou volgens hem de sierteelt en kunstmestfabrieken van gas kunnen worden afgesloten om dat te bereiken, hoe pijnlijk dat ook is. De Partij voor de Dieren wil Rusland volledig afsluiten van SWIFT omdat de Russische oorlogsmachine met oliegeld wordt betaald.

Zeer tevreden

Hoekstra zei "zeer tevreden" te zijn met het Europese besluit om een deel van het Russische banksysteem af te sluiten van SWIFT. Hij benadrukte dat Nederland verder wil gaan, maar alleen in overeenstemming met andere landen. Nederland moet vooral gaan zorgen dat het minder afhankelijk wordt van buitenlandse energie, zei hij.

Het kabinet beloofde ook te kijken naar Russische brievenbusfirma's aan de Amsterdamse Zuidas. Daar dringt de linkse oppositie ook op aan. Hoekstra zei de "kliek die van de Poetin-jaren heeft geprofiteerd" te willen aanpakken. Het ministerie van Financiën zal binnenkort duidelijk zal maken hoe deze zaak kan worden aangevlogen.