Clicky


Baudet betreurt inval in Oekraïne, maar wil het niet veroordelen

Baudet betreurt inval in Oekraïne, maar wil het niet veroordelen
28-02-2022 13:35 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie betreurt de Russische inval in buurland Oekraïne, maar wilde de invasie niet veroordelen tijdens een debat in de Tweede Kamer. "Ik vind het verschrikkelijk. Het is de schuld van het Westen."

Volgens Baudet is het associatieverdrag dat de Europese Unie en Oekraïne in 2014 sloten, de bron van de Russische inval in Oekraïne. Dat verdrag leidde ertoe dat Kiev dichterbij het lidmaatschap van NAVO en EU zou komen en dat is onacceptabel voor Rusland, zei hij.

De voorman van FVD vreest een escalatie van het geweld als het Westen doorgaat met de huidige maatregelen. "We worden een derde wereldoorlog in gerommeld." Oekraïne moet volgens hem een neutrale staat worden en Rusland moet worden erkend als een partner. Want de "echte vijand" is China, aldus Baudet.

Baudet werd daarop stevig aangevallen door onder anderen D66'er Sjoerd Sjoerdsma, die hem "een meeloper van een oorlogsmisdadiger" noemde. "Het doet pijn om deze Kremlin-propaganda hier in dit huis van de democratie te horen."

GroenLinks-voorman Jesse Klaver noemde Baudet "een man in de war". Hij waarschuwde dat door teksten als die van de FVD-leider "de democratie van binnenuit wordt uitgehold" en noemde dat "ongelofelijk gevaarlijk".

Ook op vragen van onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt over de rechtmatigheid van de Russische inval ging Baudet niet in. Een veroordeling van het geweld "hoort thuis in uw Mickey Mouse-wereld, niet in de echte wereld", aldus de FVD-leider.