Clicky


Zuid-Korea verbiedt export strategische goederen naar Rusland

Zuid-Korea verbiedt export strategische goederen naar Rusland
28-02-2022 11:16 | Algemeen | auteur ANP/RTR

SEOUL - Zuid-Korea heeft besloten de export van strategische goederen naar Rusland te verbieden. En ook laat het ministerie van Buitenlandse Zaken van dat land maandag weten zich aan te sluiten bij het initiatief van de Europese Unie en zijn westerse bondgenoten om meerdere Russische banken uit te sluiten van het internationale betalingssysteem SWIFT.

De EU heeft Rusland extra zware strafmaatregelen opgelegd vanwege de invasie in Oekraïne. Daarbij gaat het onder meer om het aan banden leggen van de export van sommige hightechproducten en goederen die ook militaire doeleinden kunnen dienen.

Tot de strategische goederen die zouden kunnen worden gecontroleerd, behoren leveringen van elektronica, halfgeleiders, computers, sensoren en lasers, navigatie en vliegtuigelektronica, en scheeps- en ruimtevaartapparatuur. Twee vooraanstaande banken in Zuid-Korea bevestigden maandag dat zij de handelsstromen met zeker zeven Russische banken hebben stopgezet. Daarmee liepen de kredietverstrekkers vooruit op de specifieke richtlijnen van de SWIFT-ban.

Verder kondigde Zuid-Korea aan dat het land bereid is meer olie uit de strategische reserves vrij te geven. Dat draagt volgens de regering bij aan de stabilisatie van de internationale energiemarkt. Verder wordt de doorverkoop van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) aan Europa onderzocht.

Kort na de aankondiging zei de Russische ambassadeur in Zuid-Korea het te betreuren dat het land door "sterke druk van buitenaf" Rusland ook sanctioneert.