Clicky


Nederlandse douane blokkeert containers voor Rusland, rederijen nemen geen vracht naar Rusland en Oekraïne meer aan

Nederlandse douane blokkeert containers voor Rusland, rederijen nemen geen vracht naar Rusland en Oekraïne meer aan
28-02-2022 11:38 | Incidenten | auteur Redactie | Esther van der Wal

ROTTERDAM - Veel rederijen zijn gestopt met het aannemen van vracht voor zeetransport via de Zwarte Zee en havens in Rusland en Oekraïne, in afwachting van hoe de situatie in Rusland, Belarus en Oekraïne zich ontwikkelt. Dat meldt evofenedex maandag in haar Liveblog over de consequenties die de oorlog in Oekraïne heeft.

De verwachting is dat door de stijgende olieprijs, rederijen een brandstoftoeslag zullen doorvoeren. Scheepvaart via de Bosporus in Turkije richting de Zwarte Zee is nog steeds mogelijk. Turkije heeft wel het verschepen van oorlogsmaterieel door de Bosporus verboden.

Inmiddels is duidelijk dat de Nederlandse douane containers met bestemming Rusland een blokkade krijgen en niet geladen kunnen worden. Containerterminals bepalen in overleg met douane en rederijen wat er met de containers moet gebeuren.

Onder andere ECT Terminals meldt in een servicebericht dat zij zondag 27 februari geïnformaeerd zijn over het feit dat containers met bestemming Rusland niet geladen zullen worden.

Terminals zijn in gesprek met rederijen over het lossen van containers uit of met bestemming Rusland en de voorwaarden die daarbij gelden. Zodra daar meer informatie over bekend is zal evofenedex dit melden.