Clicky


China is tegen sancties en uitsluiting Russische banken van SWIFT

China is tegen sancties en uitsluiting Russische banken van SWIFT
28-02-2022 10:01 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BEIJING - China is tegen de sancties die het Westen heeft opgelegd aan Rusland, waaronder de uitsluiting van een aantal Russische banken van het interbancaire communicatiesysteem SWIFT. Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken gaat het om illegale en eenzijdig opgelegde sancties.

Dit standpunt hadden de Chinezen al eerder ingenomen. Een woordvoerder van het ministerie herhaalde de afwijzing van de sancties maandag tijdens de dagelijkse nieuwsbriefing.

Daarbij gaf hij ook aan dat alle partijen kalm moeten blijven en verdere escalatie van het conflict in Oekraïne moeten vermijden. Wang herhaalde verder China's standpunt dat de veiligheidszorgen van alle landen serieus moeten worden genomen.

EU-leiders spraken afgelopen weekend onder meer af de toegang van de Russische centrale bank tot internationale reserves te blokkeren. Daarnaast sluiten de Europese Unie en bondgenoten verschillende Russische banken uit van SWIFT. Dit moet ervoor zorgen dat de Russische regering minder middelen heeft om de inval van Oekraïne te financieren.