Clicky

 
Transport Online - Aantal Russische banken verliest toegang tot SWIFT

Aantal Russische banken verliest toegang tot SWIFT

Aantal Russische banken verliest toegang tot SWIFT
26-02-2022 23:45 | Financieel | auteur ANP

BRUSSEL - Een aantal Russische banken wordt afgesloten van het internationale betalingssysteem SWIFT. De toonaangevende landen van de Europese Unie en de belangrijkste bondgenoten zijn het daarover eens geworden, zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Ze willen Rusland treffen in zijn "oorlogskas" nu dat land Oekraïne is binnengevallen. Ook de Russische centrale bank en oligarchen en andere leden van de Russische elite worden aangepakt.

De afkoppeling van Russische banken van de cruciale berichtendienst voor betalingsverkeer geldt als een zeer forse sanctie. EU-landen als Duitsland en Italië voelden er tot dusver niet voor, maar bedachten zich de afgelopen uren. Niet alleen Rusland, maar ook westerse economieën kunnen flinke nadelige gevolgen ondervinden van de strafmaatregel.

De maatregel treft "geselecteerde Russische banken", zegt Von der Leyen. Door de uitsluiting van SWIFT "verliezen ze de toegang tot het mondiale financiële systeem en wordt hun vermogen om wereldwijd te opereren geschaad".

Het is pas één keer voorgekomen dat een land werd afgesloten van SWIFT. Iran werd toen hard geraakt.

Ook de Russische centrale bank kan maatregelen verwachten, zegt Von der Leyen mede in naam van EU-zwaargewichten Frankrijk, Duitsland en Italië en de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada. De westerse landen willen voorkomen dat die "zijn internationale reserves inzet om de impact van onze sancties te ondergraven".

Verder worden de geldschieters en andere steunpilaren en vertrouwelingen van het Kremlin verder aangepakt. Oligarchen kunnen niet meer zomaar een Europees paspoort kopen, zegt Von der Leyen. "Nog meer Russische functionarissen en leden van de elite rond de Russische regering, evenals hun families, en de mensen die hun gedrag mogelijk maken", kunnen strafmaatregelen verwachten.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,065
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie

Rijverboden