Clicky


Frankrijk onderschept Russisch vrachtschip 'Baltic Leader' in Kanaal

Frankrijk onderschept Russisch vrachtschip 'Baltic Leader' in Kanaal
26-02-2022 13:19 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

PARIJS - [update 16:15 uur] De Franse marine heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een vrachtschip met een lading auto's in het Kanaal onderschept op verdenking van het schenden van EU-sancties tegen Rusland. Het schip, dat de Russische vlag droeg, was vanuit de Franse stad Rouen onderweg naar de Russische havenstad Sint-Petersburg.

De Franse douane hield het schip, de Baltic Leader genaamd, tijdens een patrouille aan. Daarbij werd de douane ondersteund door boten van de politie en de marine. Vermoedelijk is het vrachtschip eigendom van een bedrijf dat wordt geraakt door de EU-sancties tegen Moskou. "Er zijn sterke verdenkingen dat het schip kan worden gelinkt aan Russische belangen die worden geraakt door de sancties", verklaarde de Franse maritieme prefectuur zaterdag.

De Europese Unie heeft vrijdag strafmaatregelen opgelegd aan Rusland vanwege de invasie van Oekraïne. Het gaat onder meer om het aan banden leggen van de export van sommige hightechproducten en goederen die ook militaire doeleinden kunnen dienen.

Het Russische PSB-leasebedrijf, onderdeel van de gelijknamige Russische bank, ontkende zaterdag de eigenaar van het schip te zijn. Volgens de bank werd de Baltic Leader al verkocht voordat er sancties werden opgelegd. PSB staat op de sanctielijst.

Het 127 meter lange vrachtschip is naar de haven van Boulogne-sur-Mer begeleid. Daar doet de douane verder onderzoek. De Russische ambassade in Frankrijk heeft om uitleg van de Franse autoriteiten gevraagd, meldt het Russische staatspersbureau RIA. De ambassade zegt protest aan te gaan tekenen bij het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.