Clicky


Rusland beperkt toegang tot Facebook

Rusland beperkt toegang tot Facebook
25-02-2022 19:10 | Buitenland | auteur ANP/AFP

MOSKOU - De Russische toezichthouder heeft beperkingen aangekondigd aan de toegang tot socialmediaplatform Facebook. Rusland beschuldigt het Amerikaanse moederbedrijf Meta ervan Russische media te censureren, waarmee mensenrechten zouden worden geschonden. Over de details van de beperkingen wijdde de waakhond Roskomnadzor niet uit.

Facebook zou onder andere de aan het Russische ministerie van Defensie gelieerde televisiezender Zvezda beperkingen hebben opgelegd. Ook het Russische persbureau Ria Novosti en enkele onlinekranten zouden met blokkades te maken hebben gehad.

De aankondiging van de strafmaatregelen tegen Facebook komt op aanwijzen van Russische openbaar aanklagers, schrijft Roskomnadzor. Diezelfde organisatie zegt dat er sinds oktober 2020 23 gevallen van censuur tegen Russische media en internetbronnen zijn geweest.

Facebook kwam eerder juist onder vuur te liggen als platform dat veel nepnieuws, onder andere vanuit Rusland, snel verspreidt. Met nepnieuws via Facebook probeerden zogenoemde trollen vanuit Rusland onder andere de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 te beïnvloeden, meldden het bedrijf zelf en Amerikaanse inlichtingendiensten.