Clicky


Hulp bij ambassade Lviv stopt mogelijk binnenkort om veiligheid

Hulp bij ambassade Lviv stopt mogelijk binnenkort om veiligheid
25-02-2022 16:51 | Buitenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlanders in Oekraïne dat de dienstverlening bij de ambassade in Lviv "op een bepaald moment misschien niet meer mogelijk is". Door de oorlog in Oekraïne is de veiligheidssituatie in het hele land onvoorspelbaar. Dat staat vrijdag in een nieuw reisadvies van het ministerie.

Het steunpunt verhuisde afgelopen weekend vanwege de Russische dreiging in en rond de hoofdstad Kiev naar het in het westen gelegen Lviv. Ambassademedewerkers kunnen Nederlanders bij de post onder andere aan reisdocumenten helpen en eten, drinken en een luisterend oor bieden aan mensen die dat nodig hebben, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Hij verwacht dat vanaf Lviv de meesten zullen doorreizen naar Polen.

Tot nu toe hebben zich "slechts enkele" mensen bij de post gemeld. Vanwege de veiligheid kan de woordvoerder niet zeggen hoeveel ambassademedewerkers er nog aanwezig zijn, wel laat hij weten dat "de ambassadeur en een deel van het team" daar nog zijn. Het andere deel heeft Oekraïne verlaten. Buitenlandminister Wopke Hoekstra zei donderdag nog dat de ambassade op de nieuwe locatie open blijft.

De medewerkers in Oekraïne houden zich verder met hun "gebruikelijke taken" bezig. Ze monitoren de situatie en ontwikkelingen in het land en vertalen dat onder meer naar de reisadviezen. Voor Oekraïne geldt op dit moment code rood: ongeacht de situatie wordt iedereen afgeraden erheen te gaan. Wie dat wel doet, doet dit op eigen verantwoordelijkheid.

Donderdag meldde Buitenlandse Zaken dat er nog 141 Nederlanders in Oekraïne zijn. "Dat beeld is vrijdag ongeveer gelijk", aldus de woordvoerder.