Clicky

 
Transport Online - OM eist in hoger beroep tot 18 maanden cel voor uithalen drugs in Rotterdammer haven

OM eist in hoger beroep tot 18 maanden cel voor uithalen drugs in Rotterdammer haven

OM eist in hoger beroep tot 18 maanden cel voor uithalen drugs in Rotterdammer haven
25-02-2022 16:23 | Criminaliteit | auteur Redactie

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag tot 18 maanden gevangenisstraf geëist tegen meerdere mannen. Zij worden verdacht van handelingen waarmee zij voorbereidingen troffen om verdovende middelen uit containers in de haven van Rotterdam te halen. De strafeisen zijn uitgesproken tijdens een themazitting voor het gerechtshof in Den Haag. Het gerechtshof behandelde vier verschillende zaken.

Hoewel de zaken in detail verschillen, is er een patroon vast te stellen in de handelwijze van de verdachten dan wel uithalers. Alle verdachten bevonden zich in 2020 in een container, vaak met gereedschap, rugtassen, powerbanks, slaapzakken, levensmiddelen en telefoons op of bij een terminal. In de ogen van het OM zijn de verdachten in de containers geslopen, zodat zij, aangestuurd door een smokkelorganisatie, verdovende middelen uit die containers konden halen.

Deze zaken staan niet op zichzelf. Er is sprake van een grote problematiek. In 2021 is in de haven van Rotterdam voor 70.571 kilogram cocaïne onderschept, 74 procent meer dan in 2020. Ook werd een recordaantal van 400 uithalers aangehouden, een toename van 42 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Daarnaast ziet het OM veel veelplegers. Zo staat in deze zaak een man terecht die ook verdachte is in een vrijwel identieke zaak.

Hij is namelijk één van de acht mannen waartegen het OM vorige week nog voor de rechtbank in Rotterdam celstraffen tot elf maanden eiste. De mannen stonden terecht voor het overtreden van de op 1 januari 2022 in werking getreden uithalerswet. Die wet regelt dat enkel al het onbevoegd aanwezig zijn op (container)terminals in de Rotterdamse haven strafbaar is.

Alle acht verdachten bevonden zich op het Rotterdamse haventerrein zonder geldige reden. In tegenstelling tot die zaak moet het OM in de zaken van vandaag ook aantonen dat het handelen van de verdachten in voldoende mate met (een soort) drugs te maken heeft.

“De verdachten vormen als uithaler een belangrijke, onmisbare schakel in de keten van het invoertraject en leveren zo een wezenlijke bijdrage."

De rechtbank vond vorig jaar dat daar geen sprake van was en sprak ze allemaal vrij. Onder meer vanwege het ontbreken van een link met een specifieke container met drugs. Wel kwam de rechtbank tot de conclusie dat elke verdachte als uithaler van verdovende middelen in de haven van Rotterdam aanwezig was geweest.

Het OM ging in hoger beroep, omdat het voldoende mogelijkheden ziet om toch tot een veroordeling te komen. De aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), vindt grof gezegd dat bewezen kan worden dat de verdachten geen ander doel hadden dan het binnenhalen van drugs.

Hun aanwezigheid op de containerterminal was ongeoorloofd, waarbij zij zich schuil hielden in een container. Daarnaast hadden ze gereedschap, rugtassen, powerbanks, slaapzakken, levensmiddelen en telefoons bij zich die cruciaal zijn om verdovende middelen uit de containers te halen. De AG: “De verdachten vormen als uithaler een belangrijke, onmisbare schakel in de keten van het invoertraject en leveren zo een wezenlijke bijdrage. Ook is het vaste jurisprudentie dat de uithaler geen enkele betrokkenheid hoeft te hebben met het verder daadwerkelijk binnen het grondgebied brengen van verdovende middelen.”

Het gerechtshof in Den Haag doet op 1 april uitspraak.

Foto's

 • N. van Leeuwen Transport
  N. van Leeuwen Transport
 • J.Roeland
  KLG EUROPE
 • J.Roeland
  VAN BREE
 • J.Roeland
  D.V.M. Transport

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,479
Diesel2,314

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats