Clicky

 
Transport Online - Meerderheid van de Kamer wil Rusland van SWIFT afsluiten

Meerderheid van de Kamer wil Rusland van SWIFT afsluiten

Meerderheid van de Kamer wil Rusland van SWIFT afsluiten
25-02-2022 16:14 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat Rusland wordt afgesloten van het internationale betalingssysteem SWIFT. In het nieuwe sanctiepakket dat de EU-leiders donderdag overeenkwamen zit deze stap niet.

VVD, D66 en PvdA pleiten al langer voor deze maatregel vanwege de Russische invasie in Oekraïne. Ook GroenLinks, ChristenUnie en CDA staan hier achter. Zonder SWIFT wordt het heel lastig voor Rusland om internationale transacties te doen.

"De wijze waarop Rusland zich opstelt, rechtvaardigt dat ook de zwaarste sancties zoals de afkoppeling van SWIFT op tafel liggen", twitterde Agnes Mulder (CDA). En Don Ceder (ChristenUnie) vindt het "toch teleurstellend" dat het loskoppelen van het SWIFT niet in het EU-sanctiepakket zit.

Wapen

Het kabinet heeft steeds uitgedragen dat het wapen in aanmerking zou moeten komen om Rusland te straffen. Maar daarover ontstond vrijdag verwarring omdat een Duitse krant Nederland tot het kamp van de tegenstanders, met onder meer Duitsland en Italië, rekende.

Premier Mark Rutte toonde na de EU-top donderdag. waar de tegenstanders de Russische uitsluiting van de 'financiële telecomdienst' dwarsboomden. veel begrip voor hun bedenkingen. Maar hij heeft zijn collega's wel degelijk duidelijk gemaakt dat Nederland de maatregel in stelling wil brengen, zegt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Kamervragen

Op Kamervragen van de PvdA wijst Rutte erop dat de Frankfurter Allgemeine Zeitung het artikel inmiddels heeft gerectificeerd. Hij zegt ook dat voor het kabinet het uitsluiten van SWIFT "serieus" op tafel ligt. "Dit heb ik uitgedragen bij de Europese Raad" van donderdag, schrijft de premier.

Iran is het enige land dat ooit is buitengesloten van SWIFT. Dat leidde daar tot grote economische problemen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,065
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden