Clicky


Overmars moet Ajax 1,25 miljoen euro aan tekengeld terugbetalen

Overmars moet Ajax 1,25 miljoen euro aan tekengeld terugbetalen
25-02-2022 15:02 | Sport | auteur ANP

AMSTERDAM - De vertrokken directeur voetbalzaken Marc Overmars moet 1,25 miljoen euro aan tekengeld terugbetalen aan Ajax. Dat maakt de club bekend in het verslag over de halfjaarcijfers van de koploper van de Eredivisie.

Overmars besloot op 6 februari te vertrekken bij Ajax, na meldingen van grensoverschrijdend gedrag jegens vrouwelijke medewerkers van de Amsterdamse club. Hij werd op 28 januari tijdens een bijzondere algemene vergadering voor aandeelhouders herbenoemd tot medio 2026. Overmars kreeg 1,25 miljoen euro aan tekengeld.

De raad van commissarissen van Ajax benadrukt dat Overmars uiteindelijk zelf heeft besloten op te stappen. Volgens de rvc is er geen sprake van een afvloeiingsregeling en moet het volledig vooruit betaalde tekengeld van 1,25 miljoen euro worden terugbetaald.

Aandeelhouders, sponsoren, leden en supporters van Ajax hadden nog veel onbeantwoorde vragen na het vertrek van Overmars. Vlak voordat de directeur voetbalzaken werd hernoemd kwamen er bij de clubleiding al signalen binnen over grensoverschrijdend gedrag van de oud-international.

Ajax meldt dat algemeen directeur Edwin van der Sar op 26 januari door een medewerker van de club is geïnformeerd over mogelijk grensoverschrijdend gedrag van Overmars. Voorzitter Leen Meijaard van de rvc is op 27 januari op de hoogte gesteld, een dag voordat Overmars tijdens een bijzondere algemene vergadering voor aandeelhouders is herbenoemd.

Ajax benadrukt dat er op 27 januari slechts sprake was van een enkel signaal zonder dat feiten, namen of data waren genoemd. De club heeft overwogen de buitengewone vergadering van 28 januari met de herbenoeming van Overmars uit te stellen maar de juiste informatie daarvoor zou nog hebben ontbroken.

Het uitstellen van de vergadering zou volgens Ajax tot veel onrust en vragen hebben geleid, die nog niet te beantwoorden waren. Getroffen medewerkers zouden het uitstellen van de vergadering als onveilig kunnen hebben ervaren, hetgeen ten koste zou kunnen gaan van de waarheidsvinding.

Ajax heeft op 27 januari direct een externe onafhankelijke deskundige ingeschakeld. Die liet al snel weten dat voor een zorgvuldig onderzoek en de noodzakelijke waarheidsvinding de vertrouwelijkheid van het signaal van cruciaal belang was. Pas na enkele dagen van extern onderzoek en meerdere gesprekken ontstond er een juist beeld over de aard en de omvang van het grensoverschrijdende gedrag van Overmars.

Bij het besluit om de buitengewone vergadering door te laten gaan, heeft Ajax meegewogen dat dit geen onomkeerbare gevolgen zou hebben. Als de signalen onvoldoende grond zouden hebben, dan zou de herbenoeming van Overmars blijven staan. De directeur voetbalzaken kon worden ontslagen als de uitkomst van het onderzoek daar aanleiding tot gaf.