Clicky


Rusland wil met Oekraïne praten als het zich overgeeft

Rusland wil met Oekraïne praten als het zich overgeeft
25-02-2022 12:04 | Buitenland | auteur ANP/RTR

MOSKOU - De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zegt dat Rusland met Oekraïne wil onderhandelen als het leger zich volledig overgeeft. Volgens de minister is het volledig demilitariseren van Oekraïne een belangrijk doel.

Lavrov benadrukt ook dat Rusland niet van plan is Oekraïne te bezetten. "Wij willen dat het Oekraïense volk onafhankelijk is." Een ander doel van Rusland is om de huidige regering van president Volodimir Zelenski omver te werpen. "Wij kunnen de regering niet erkennen als democratisch", zei Lavrov. Zijn ministerie voegde er nog aan toe dat het niet wil dat 'neonazi's' Oekraïne regeren.

Zelenski is democratisch gekozen bij de verkiezingen in 2019. Hij versloeg de toenmalige president Petro Porosjenko, die goede relaties had met Rusland en Poetin.

Gesprek

Lavrov zei ook nog dat hij vrijdag in gesprek gaat met de leiders van de afvallige pro-Russische Oekraïense regio's Donetsk en Loehansk.

Het Kremlin reageerde positief op uitlatingen van Zelenski dat Oekraïne neutraal wil zijn tussen het Westen en Rusland. Er kon nog niets worden gezegd over contact tussen Poetin en Zelenski. Lavrov zei ongeveer tegelijkertijd dat hij niets gelooft van Oekraïense neutraliteit.