Clicky

 
Transport Online - NS blijft impact coronacrisis voelen, overheidssteun blijft nodig

NS blijft impact coronacrisis voelen, overheidssteun blijft nodig

NS blijft impact coronacrisis voelen, overheidssteun blijft nodig
25-02-2022 11:23 | Bedrijfsnieuws | auteur ANP

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben ook in 2021 flink te lijden gehad onder de coronacrisis en de beperkende maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan. Het aantal reizigers lag 48 procent lager dan voor de pandemie en de Nederlandse reizigersopbrengsten vielen 1,1 miljard euro lager uit dan voor corona, meldde de NS bij de publicatie van de jaarcijfers. Dankzij steun van de overheid wist het bedrijf het verlies wel te beperken, maar de NS wil ook dit jaar weer steun om de dienstregeling in stand te houden.

Van januari tot en met mei gold het dringende advies om het openbaar vervoer alleen voor noodzakelijke reizen te gebruiken. In de zomer kon de NS meer reizigers verwelkomen omdat toen minder strikte maatregelen golden. Na de zomer nam het aantal reizigers weer sterker toe omdat het onderwijs verder werd heropend en er versoepelingen waren bij het thuiswerkbeleid. De NS stelt dat sinds oktober vervolgens weer een daling was te zien, door het advies om zo veel mogelijk thuis te blijven. Op werkdagen voor corona vervoerde de NS gemiddeld nog 1,3 miljoen reizigers.

De NS is op verzoek van de overheid een vrijwel volledige dienstregeling blijven rijden en kreeg daarvoor een beschikbaarheidscompensatie van 925 miljoen euro. Dankzij die steun bleef het operationeel verlies beperkt tot 49 miljoen euro. Zonder deze compensatie was het operationele verlies uitgekomen op 974 miljoen euro. Ook in 2020 leed het bedrijf verliezen door de coronacrisis. De onderneming is daarnaast bezig met een kostenbesparingsprogramma van 1,4 miljard euro tot 2025. Daarbij wordt onder meer gesneden in banen bij het management.

President-directeur Marjan Rintel spreekt dan ook opnieuw van een lastig jaar, zowel op operationeel als financieel vlak. De vooruitzichten voor de korte termijn zijn moeilijk maar voor de langere termijn is de NS positief gestemd. Het bedrijf wijst er onder meer op dat er één miljoen woningen in Nederland bij moeten komen en daar hoort infrastructuur voor duurzame mobiliteit bij.

Verder zegt de NS dat de trein onmisbaar is voor het behalen van de klimaatdoelstellingen van de overheid. "Elke reiziger die voor de trein in plaats van de auto kiest, voorkomt direct de uitstoot van CO2 en draagt direct bij aan het klimaat. Onze inzet na de pandemie is dan ook: meer reizigers in de trein dan voor de crisis", aldus Rintel.

Ook vindt ze dat de trein financieel aantrekkelijk moet blijven voor reizigers. "Daarom zou het ook goed zijn om de btw op treinkaartjes af te schaffen. De rekening van de pandemie mag niet bij de reiziger terechtkomen."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden