Clicky

 
Transport Online - Grootste ziekenhuisschip ter wereld, de Global Mercy, vaart vandaag haven van Antwerpen uit

Grootste ziekenhuisschip ter wereld, de Global Mercy, vaart vandaag haven van Antwerpen uit

Grootste ziekenhuisschip ter wereld, de Global Mercy, vaart vandaag haven van Antwerpen uit
25-02-2022 09:26 | Buitenland | auteur Redactie

ANTWERPEN - De Global Mercy, het nieuwe ziekenhuisschip van Mercy Ships, vertrekt deze namiddag uit de haven van Antwerpen. Het schip werd de afgelopen zes maanden in de Antwerpse haven ingericht tot het grootste private ziekenhuisschip ter wereld. Weldra vertrekt het naar de armste landen in Afrika om er gratis medische hulp te bieden aan patiënten in nood.

Honderden vrijwilligers uit binnen- en buitenland hebben de Global Mercy de voorbije maanden ingericht tot het grootste private ziekenhuisschip ter wereld. Het ging onder meer om de installatie van medische apparatuur en IT-systemen maar ook de bevoorrading van het schip voor haar eerste missie. Op enkele technische details na is het schip volledig uitgerust om weldra dubbel zoveel hoop en genezing te brengen naar de armste patiënten in Afrika. En dit voor de komende 50 jaar. De Global Mercy vertrekt vrijdag eerst richting Rotterdam om er tot en met 14 maart te worden voorgesteld aan andere Europese landen.

Unieke samenwerking met Port of Antwerp

De inrichting van de Global Mercy in de Antwerpse haven is een voorlopig hoogtepunt in de samenwerking tussen Mercy Ships en Port of Antwerp, die de komst van het ziekenhuisschip mogelijk maakte door een gratis ligplaats en ondersteuning aan te bieden. Voor de inrichting van het schip kreeg Mercy Ships verder de steun van maar liefst 60 bedrijven uit de haven van Antwerpen. Dit unieke gebaar laat Mercy Ships toe om op termijn vele duizenden extra levens te redden in Afrika.

Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp: “Ik ben heel blij dat zoveel bedrijven en overheden uit de haven van Antwerpen mee in dit mooie en uitzonderlijke project gestapt zijn. Samen hebben we van het “lege” schip dat hier op 12 september aankwam, het grootste private ziekenhuisschip ter wereld gemaakt. De Global Mercy zal zo altijd een beetje een Antwerps schip blijven.”

Havenschepen Annick De Ridder: “Dit is een uniek project. Uniek omdat het grootste private ziekenhuisschip in het hart van de Antwerpse haven werd ingericht en uniek omdat dat gebeurde dankzij de steun en engagement van meer dan 60 (!) bedrijven en organisaties binnen onze grote havengemeenschap. We wensen de Global Mercy dan ook een behouden vaart op hun missie om levensnoodzakelijke hulp te krijgen bij hen die het zo hard nodig hebben!”

Ultieme bekroning met bezoek van Hare Majesteit Koningin Mathilde

Mercy Ships was zeer vereerd met het bezoek van HM Koningin Mathilde aan de Global Mercy in Antwerpen op vrijdag 18 februari. De koningin nam uitgebreid de tijd om in gesprek te gaan met vrijwilligers van Mercy Ships en bezocht onder meer de ziekenhuisafdeling, de school en de brug van het schip. Het bezoek van HM Koningin Mathilde aan de Global Mercy is de ultieme erkenning voor de maandenlange inzet van de vele vrijwilligers en partners van Mercy Ships.

Bert van Dijk, voorzitter van Mercy Ships Belgium, is enorm enthousiast en dankbaar voor de geweldige samenwerking en grote steun aan dit unieke project: “Meer dan 60 bedrijven hebben ons geholpen om dit project waar te maken. Om op het einde HM Koningin Mathilde aan boord te kunnen ontvangen geeft een enorme steun en inspiratie. Maar waar het uiteindelijk om gaat is dat we het schip naar Afrika laten varen met een hart. En dat hart wordt uiteindelijk gevormd door honderden vrijwilligers die op het schip de allerarmsten hoop en genezing brengen.”

Verdubbeling van impact in Afrika

De Global Mercy wordt het ‘partnerschip’ van het huidige ziekenhuisschip, de Africa Mercy. Mercy Ships verwacht met het nieuwe schip de impact van haar werk meer dan te verdubbelen, zowel met levensveranderende operaties als met opleiding en training van lokale zorgverleners in de allerarmste landen in Afrika. Tijdens haar missies biedt de Global Mercy plaats aan maar liefst 950 personen, onder wie 641 bemanningsleden waaronder chirurgen en verpleegkundigen, ondersteunend personeel en maritieme vrijwilligers van over de hele wereld. Naast het ziekenhuis beschikt het schip over eersteklas opleidingsfaciliteiten waarmee Mercy Ships bijdraagt aan de duurzame ontwikkeling van de lokale medische zorg in vele landen.

Grootste private ziekenhuisschip ter wereld

De Global Mercy is een uniek schip in de passagiersklasse: 174 meter lang, 28,6 meter breed en een bruto tonnage van 37.000. Het heeft 6 operatiekamers, 199 bedden, een laboratorium, algemene poliklinieken en oog- en tandheelkundige klinieken. De totale oppervlakte van de ziekenhuisafdeling bedraagt 7.000 m². In mei wordt de Global Mercy gedoopt in Dakar (Senegal). Daarna wordt het schip ingezet voor opleiding en training, gevolgd door een nieuwe werkperiode. Het wordt de eerste van vele nieuwe missies in de volgende 50 jaar.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel2,059

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats