Clicky


Duitsland: geen garanties verzekeraar Euler Hermes voor Rusland

Duitsland: geen garanties verzekeraar Euler Hermes voor Rusland
25-02-2022 09:23 | Financieel | auteur ANP/RTR

BERLIJN - Duitsland heeft verdere stappen gezet om het moeilijker te maken voor bedrijven om zaken te doen met Rusland. Zo zijn de garanties van 's werelds grootste kredietverzekeraar Euler Hermes voor Rusland opgeschort, meldt de Duitse zakenkrant Handelsblatt op basis van het Duitse ministerie van Economische Zaken. Dat betekent dat Euler Hermes niet meer garant kan staan voor kredieten die bedrijven willen afsluiten voor handel met Rusland.

Een garantie houdt in dat een bank of een ander financieel instituut de schuld van een lening op zich neemt. Dat gebeurt als degene die de lening heeft afgesloten deze niet meer kan terugbetalen. Door dit niet meer aan te bieden voor Rusland, lopen bedrijven een groter risico om zaken te doen met Russische bedrijven.

"De goedkeuring van garanties van Hermes en investeringsgaranties voor Rusland zijn tot nader order opgeschort", aldus een woordvoerder van het Duitse ministerie in de krant. Dit treft ook bedrijven wier producten niet op een sanctielijst staan, schrijft de krant.

Volgens Handelsblatt gebruikt Duitsland sinds 1949 exportkredietgaranties om de export van Duitse bedrijven te beschermen tegen buitenlandse klanten die ineens niet meer kunnen betalen, maar ook tegen de gevolgen van oorlog.