Clicky


OM eist vier jaar en boete voor voorbereiden productie en handel synthetische drugs

OM eist vier jaar en boete voor voorbereiden productie en handel synthetische drugs
24-02-2022 14:36 | Binnenland | auteur Redactie

EINDHOVEN - Een gevangenisstraf van 4 jaar en 20.000 euro geldboete. Die straf eiste de officier van justitie van het Landelijk Parket donderdag in de rechtbank Oost-Brabant tegen een 45-jarige Nederlandse verdachte, zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. Hij wordt verdacht van het plegen van voorbereidingshandelingen voor de handel in en productie van synthetische drugs én van het verstrekken en het vervoeren van één kilo cocaïne. Hij communiceerde met derden over drugsproductie en -handel via een pgp-toestel en de versleutelde berichtendienst Encrochat.

Het strafrechtelijk onderzoek getiteld 26Homer is gestart op basis van informatie dat verdachte zaken zou doen met een ander, die op grote schaal grondstoffen voor de productie van synthetische drugs verkocht.

Daarbij kwam dat verdachte er een luxe levensstijl op nahoudt zonder dat daarvoor legale gronden zijn. Hij beschikt over grote hoeveelheden contanten, een Rolex horloge en bankpassen en creditcards uit diverse landen. Ook is uit politiecontroles gebleken dat hij zich verplaatste in dure auto’s van Duitse merken. Opvallend daarbij was dat hij nooit een op zijn naam gesteld huurcontract kon tonen. Opmerkelijk was ook dat hij zich in Dubai had laten inschrijven, maar toch steeds in Nederland werd aangetroffen en niet wilde prijsgeven waar hij dan precies zou verblijven. De officier van justitie noemde dit in zijn requisitoir vandaag “een bekende modus operandi om onder de radar te blijven en het zicht op crimineel verkregen vermogen te verhullen”.

Tekenend in dit verband is, zo meent het OM, dat bij zo’n controle bij de man veel contanten (circa 20.000 euro) werden aangetroffen.

De man bleek gebruik te maken van Encrochat, een door de Franse autoriteiten gekraakt platform waarop via cryptotelefoons kan worden gecommuniceerd. Hij legde via Encrochat contacten en voerde gesprekken over de verkoop en levering van cocaïne. Verder gingen zijn gesprekken over de productie van grondstoffen voor synthetische drugs en over het voorbereiden van de handel in synthetische drugs.

Zo had hij het bijvoorbeeld over het importeren, bewerken, van papieren voorzien en vervoeren van landbouwmachines. Ook wisselde hij berichten uit over leveringen en betalingen en over het vervoeren van metamfetamine en heroïne. De wijze waarop verdovende middelen in die machines verstopt kunnen worden, was tevens onderwerp van gesprek. Er werden foto’s van landbouwmachines uitgewisseld. Bovendien zijn er chatgesprekken aangetroffen over het uit China naar Nederland invoeren van chemicaliën en grondstoffen voor de productie van synthetische drugs. En over productieprocessen inzake BMK-olie, de omzetting van APAAN naar BMK-olie. Maar ook zijn chats onderschept over de aankoop en levering van APAAN en de grondstof voor het zeer giftige (car)fentanyl.

Daarnaast werd de logistiek besproken. Zo zijn er door de politie Encrochat gesprekken onderschept en ontrafeld over onder meer transport van verdovende middelen van Pakistan, via Japan naar Australië en/of Kroatië. Gebleken is dat verdachte goede contacten heeft in China en op korte termijn kan zorgen voor grondstoffen voor de productie van synthetische drugs.

Volgens het OM lijkt het er sterk op dat de verdachte er zijn ‘way of life’ van heeft gemaakt om op deze manier zijn geld te ‘verdienen’. Naast een gevangenisstraf is daarom een geldboete geëist.

De rechtbank doet op 10 maart uitspraak.