Clicky

 
Transport Online - Glastuinbouwers in Nederland in spanning door aanval op Oekraïne

Glastuinbouwers in Nederland in spanning door aanval op Oekraïne

Glastuinbouwers in Nederland in spanning door aanval op Oekraïne
24-02-2022 12:31 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Ondernemers in de glastuinbouw kijken om meerdere redenen met spanning naar de Russische aanval op Oekraïne. Veel buitenlandse medewerkers komen uit Oekraïne of hebben daar familiebanden, zegt Alexander Formsma van branchevereniging Glastuinbouw Nederland. Tegelijkertijd stijgen de gasprijzen weer keihard uit vrees van verstoorde gasleveringen uit Rusland door het conflict.

"Er zijn veel medewerkers met banden of familie in Oekraïne, dus voor hen is het privé een heel spannende situatie", zegt Formsma. Een aardbeienteler liet hem al weten dat er door de oorlogssituatie in Oekraïne veel onrust onder medewerkers is.

Tegelijkertijd verwacht Formsma meer problemen bij telers die hoge gasrekeningen moeten betalen. Aardgas was op de voor Europa toonaangevende beurs in Amsterdam donderdagmiddag bijna 50 procent duurder dan een dag eerder.

Speelbal van geopolitiek

Het verschilt per bedrijf hoe goed ze bestand zijn tegen die prijsstijgingen, maar ook als je voor de lange termijn gunstige afspraken maakt loopt zo'n contract een keer af. "Hoe goed je het ook hebt geregeld, vroeg of laat ben je overgeleverd aan de dagprijzen", zegt Formsma, die beleidsspecialist voor energie is bij de brancheorganisatie. "Als sector en ondernemer in de glastuinbouw ben je speelbal van de geopolitiek."

De prijzen zijn al heel het najaar en de winter hoog. Enkele telers schakelden de kassen daarom uit, andere besloten minder te belichten. Formsma wil dat er voor de korte termijn steun komt voor de sector, vooral hulp om kortlopende rekeningen te kunnen blijven betalen. Dat zou ook nodig zijn voor de investeringen in de energietransitie. "De opgebouwde reserves gaan eraan. Als je rood staat kun je niet groen worden."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,456
Diesel2,295

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 4 juli t/m zondag 10 juli

Alle Rijverboden