Clicky

 
Transport Online - Nederlandse F-35's ingezet voor bewaken Oost-Europees luchtruim

Nederlandse F-35's ingezet voor bewaken Oost-Europees luchtruim

Nederlandse F-35's ingezet voor bewaken Oost-Europees luchtruim
24-02-2022 11:33 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Acht Nederlandse gevechtsvliegtuigen worden ingezet voor de bewaking van het NAVO-luchtruim boven Oost-Europa. Als eerste gingen hiervoor donderdag twee Nederlandse F-35's de lucht in. Later op de dag werden ze vervangen door twee F-16's, aldus het ministerie van Defensie.

De inzet heeft te maken met de grootscheepse Russische militaire inval in Oekraïne. Het is voor het eerst dat de Nederlandse F-35's officieel worden ingezet. Over deze extra capaciteit waren eerder afspraken gemaakt met de NAVO. De vliegtuigen staan ook onder bevel van de NAVO.

De jachtvliegtuigen kunnen met behulp van tankvliegtuigen lang in de lucht blijven. Waar ze precies worden ingezet, maakt het ministerie niet bekend. De toestellen keren na hun dagelijkse inzet weer terug naar hun basis in Nederland.

Er staat een pool van acht Nederlandse gevechtsvliegtuigen 24/7 klaar voor deze taak in Oost-Europa. Het gaat om vier F-35's die zijn gestationeerd in Leeuwarden en vier F-16's van vliegbasis Volkel. De vliegtuigen worden altijd in een tweetal ingezet.

Deze inzet staat los van de twee F-35's die in april en mei het luchtruim gaan bewaken in het zuidoosten van Europa. Die beide toestellen worden dan met zo'n negentig man ondersteunend personeel in Bulgarije gestationeerd.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,456
Diesel2,295

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden