Clicky


Websites Oekraïense overheid onbereikbaar

Websites Oekraïense overheid onbereikbaar
23-02-2022 17:36 | Buitenland | auteur ANP

KIEV - Verschillende websites van de Oekraïense overheid zijn onbereikbaar. Volgens Oekraïense media is er sprake van een cyberaanval. De sites van het kabinet, het parlement en het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn onbereikbaar. Sommige sites, zoals die van het ministerie van Defensie, werken beperkt.

Vorige week werden het ministerie van Defensie en twee staatsbanken getroffen door een cyberaanval. Een maand eerder legden hackers tientallen overheidswebsites plat. Kiev zei toen bewijs te hebben dat Rusland hierachter zat. Rusland ontkent betrokkenheid.

Oekraïne krijgt onder meer hulp van Nederland in de strijd tegen cyberaanvallen. Het Cyber Rapid Response Team van de Europese Unie, waar Nederland aan bijdraagt, zal kwetsbaarheden in Oekraïense systemen onderzoeken.

Spanningen tussen Oekraïne en Rusland lopen hoog op. Moskou erkende maandag de onafhankelijkheid van de afvallige pro-Russische regio's Donetsk en Loehansk in het oosten van Oekraïne. Oekraïne vreest voor een Russische invasie.