Clicky

 
Transport Online - China wijst westerse sancties tegen Rusland af

China wijst westerse sancties tegen Rusland af

China wijst westerse sancties tegen Rusland af
23-02-2022 10:41 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

BEIJING - China heeft de westerse sancties tegen Rusland afgewezen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Beijing stelt dat sancties nooit de beste manier zijn om problemen op te lossen. Het land dringt erop aan dat de betrokken partijen in het conflict over Oekraïne hun onenigheid in dialoog oplossen. "Ze moeten daarbij kalm blijven en behoedzaam te werk gaan."

China vindt dat de Verenigde Staten de huidige crisis doen oplaaien, aldus een regeringswoordvoerder. De VS zijn volgens hem niet opgehouden wapens aan Oekraïne te verkopen, verhevigen de spanningen, zaaien paniek en hebben daarbij zelfs een datum voor de uitbraak van de oorlog uit hun duim gezogen, stelt Beijing.

China steunde eerder deze maand uitdrukkelijk het Russische standpunt dat de NAVO zich niet verder zou mogen uitbreiden met bijvoorbeeld Oekraïne. Beijing liet daarbij weten dat het de zorgen van Rusland over zijn nationale veiligheid begrijpt. Maar China, dat grote economische belangen in het Westen heeft, heeft ook beklemtoond dat de soevereiniteit van alle naties dient te worden gerespecteerd, inclusief Oekraïne.

Westerse landen en de Europese Unie kondigden economische sancties tegen Russen en Russische ondernemingen af naar aanleiding van de erkenning door Moskou van twee Oekraïense provincies als onafhankelijke staten. De regio's zijn sinds 2014 voor een deel in handen van pro-Russische separatisten. Die scheidden zich in 2014 af nadat een pro-Russische president van Oekraïne was afgezet. Dat leidde tot een burgeroorlog waarbij naar schatting 14.000 doden zijn gevallen. De strijd is met een internationaal akkoord in 2015 geluwd, maar dreigt verder op te laaien.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,081
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden