Clicky


Washington verhardt toon en spreekt over Russische invasie

Washington verhardt toon en spreekt over Russische invasie
22-02-2022 17:02 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP

WASHINGTON - De Amerikaanse regering in Washington heeft haar toon tegenover Moskou verhard. Voor de eerste keer beschuldigt het Witte Huis de Russen openlijk ervan een nieuwe invasie in het buurland Oekraïne te zijn begonnen.

"Wij geloven dat dit, ja, het begin is van een invasie", aldus een topfunctionaris van het Witte Huis. Hij reageert op de aankondiging van de Russische president Vladimir Poetin troepen te sturen naar het oosten van Oekraïne, waar pro-Russische rebellen tegen het Oekraïense leger strijden. Poetin erkende maandag de twee afvallige regio's daar als onafhankelijke staten en hij wil ze ook militair steunen.

De Verenigde Staten zijn het eerste westerse land dat de Russische operaties als invasie bestempelt, aldus waarnemers. Met de stap zet het Witte Huis de deur open voor strengere sancties. Er waren al strafmaatregelen aangekondigd voor de Russische erkenning van de twee zogenoemde volksrepublieken Donetsk en Loehansk.

Eerder had de Britse premier Boris Johnson nog gezegd dat de Russen uit lijken te zijn op een grootschalige invasie van Oekraïne.