Clicky

 
Transport Online - Rutte: sancties tegen Rusland, maar hoe zwaar nog onduidelijk

Rutte: sancties tegen Rusland, maar hoe zwaar nog onduidelijk

Rutte: sancties tegen Rusland, maar hoe zwaar nog onduidelijk
22-02-2022 11:28 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Sancties tegen Rusland zijn "sowieso nodig", maar hoe zwaar die zullen uitpakken wordt nog bekeken. Dat zei minister-president Mark Rutte dinsdagochtend tijdens een korte persverklaring. Als blijkt dat Rusland daadwerkelijk militair nieuwe stappen heeft gezet in het oosten van Oekraïne, zullen "veel zwaardere sancties moeten volgen", aldus de premier. Maar dat Rusland Oekraïne is binnengevallen, staat volgens hem nog onvoldoende vast.

"Het erkennen van de republiek is al een onacceptabel feit en raakt aan de stabiliteit in ons deel van de wereld", zei Rutte. Hij zei niet te willen "speculeren" over de vraag of de Russische krijgsmacht al bezig is met militaire acties in het gebied omdat dat "bijdraagt aan de instabiliteit". Er wordt de "komende uren of dagen" overleg over gevoerd "met bondgenoten", aldus de premier. Duidelijk is wel dat het zal gaan om economische sancties die Rusland volgens hem "gaat voelen". De premier toonde zich overtuigd dat de Russische president Vladimir Poetin daar gevoelig voor zal zijn. "Ik ken hem redelijk goed."

Rutte vindt dat Poetin met de erkenning van de volksrepubliekjes "feitelijk de Minsk-akkoorden opblaast". In 2015 werden in de Belarussische hoofdstad Minsk onder meer afspraken gemaakt over de status van Donetsk en Luhansk, die meer zelfbeschikking zouden krijgen. Maar Rutte benadrukt dat dit binnen de bestaande "soevereiniteit en integriteit" van Oekraïne is.

Steun

Nederland heeft Oekraïne steun beloofd in de vorm van militaire middelen waaronder scherpschuttersgeweren, helmen en detectierobots om mijnen op te sporen. Omdat Oekraïne geen lid is van de NAVO ligt het volgens Rutte "niet voor de hand" dat er ook Nederlandse militairen die kant op gaan. Wel zal Nederland militairen trainen. Rutte zei ook met de regering aldaar in contact te staan.

Volgens Rutte heeft het kabinet dinsdagochtend ook onderling vergaderd over de situatie, al zijn de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie momenteel niet in Nederland. Wopke Hoekstra (BZ) zit in Parijs en Kajsa Ollongren (Defensie) in Londen. Die laatste komt dinsdagmiddag vervroegd terug van haar reis.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,987
Diesel1,758

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions