Clicky


Johnson: Rusland lijkt uit op grootschalige invasie van Oekraïne

Johnson: Rusland lijkt uit op grootschalige invasie van Oekraïne
22-02-2022 10:32 | Buitenland | auteur ANP/RTR

LONDEN - Rusland lijkt volgens de Britse premier Boris Johnson uit te zijn op een "grootschalige invasie" van Oekraïne. Dat zei de premier dinsdagochtend na afloop van een crisisberaad van zijn kabinet. Johnson zal later op de dag in het parlement het eerste pakket Britse sancties tegen Moskou uit de doeken doen.

Volgens de premier zullen die maatregelen Rusland "hard raken". Eerder kondigde Johnson aan dat de Britten niet zullen twijfelen om Russisch geld op de kapitaalmarkt aan sancties te onderwerpen bij een inval in Oekraïne.

De Britse regeringsleider stelt dat Moskou de soevereiniteit van Oekraïne heeft geschonden door de twee zelfverklaarde pro-Russische 'volksrepublieken' in het oosten van het land te erkennen als onafhankelijke staten. President Vladimir Poetin kondigde dat maandag in een toespraak aan en stelde dat er een militaire 'vredesmissie' naar het gebied gaat.

"Ik denk dat de tragedie van de huidige situatie is dat president Poetin zichzelf omringd heeft met gelijkgestemde adviseurs die hem vertellen dat Oekraïne geen fatsoenlijk land is", aldus Johnson. "En ik denk dat hij zal ontdekken dat hij zich ernstig heeft misrekend."