Clicky


Moskou erkent onafhankelijkheid van afvallige regio's Oekraïne

Moskou erkent onafhankelijkheid van afvallige regio's Oekraïne
21-02-2022 19:14 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP/RTR

MOSKOU - Rusland gaat de twee afvallige pro-Russische regio's in het oosten van het buurland Oekraïne erkennen als onafhankelijk staten. Dat meldt het Kremlin, kort voor een toespraak van president Vladimir Poetin tot het Russische volk.

Het besluit wordt "in de nabije toekomst" per decreet officieel gemaakt. Door de stap kunnen de Russen de rebellen in de zogenoemde Volksrepublieken Donetsk en Loehansk nu openlijk gaan steunen in hun strijd tegen de Oekraïense regering in Kiev. De kans op eenheid lijkt daarmee verder dan ooit.

Met de erkenning van de rebellenrepubliekjes gooit Moskou olie op het vuur in de Oekraïnecrisis. Rusland wil voorkomen dat Oekraïne toetreedt tot het westerse militaire bondgenootschap NAVO. Bij een verscheurd land is dat ook vrijwel ondenkbaar.

Teleurstelling

Het Kremlin meldt dat Poetin zijn besluit heeft meegedeeld aan de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en aan de Franse president Emmanuel Macron. Zij hebben volgens het Kremlin hun teleurstelling uitgesproken. Scholz heeft in het telefoongesprek ook gewaarschuwd tegen de erkenning en gezegd dat deze stap de zogeheten Minsk-akkoorden schendt, meldt zijn eigen woordvoerder.

In 2014 namen de Russen het Oekraïense schiereiland Krim in, dat vervolgens werd ingelijfd. In dat jaar brak ook de burgeroorlog uit in het oosten van Oekraïne. Pro-Russische separatisten vechten daar sindsdien tegen het regeringsleger. In 2015 werden in de Belarussische hoofdstad Minsk afspraken gemaakt over het verminderen van de spanningen, waaronder een staak-het-vuren. Frankrijk en Duitsland waren daarbij betrokken als bemiddelaars.