Clicky

 
Transport Online - Grenswacht Rusland meldt gevecht met saboteurs bij grens Oekraïne

Grenswacht Rusland meldt gevecht met saboteurs bij grens Oekraïne

Grenswacht Rusland meldt gevecht met saboteurs bij grens Oekraïne
21-02-2022 17:21 | Buitenland | auteur ANP/AFP/DPA

DONETSK/MOSKOU - De Russische grenswacht heeft bericht dat er aan de grens met Oekraïne bij gevechten vijf doden zijn gevallen. Russische media meldden op basis van de grensbewakers dat twee Oekraïense voertuigen de Russische grens bij Mitjakinskaja naderden om "saboteurs en verkenners" af te zetten op Russisch grondgebied. De grenswacht zegt dit te hebben voorkomen. De vijf doden zouden allen leden zijn van de groep "saboteurs en verkenners". Eén van hen is door de Russische grenswacht gevangen genomen. Het zou volgens de Russische inlichtingendienst gaan om een groep Oekraïense militairen.

De Oekraïense regering noemt de melding 'fake news' en stelt dat er in de streek van Mitjakinskaja helemaal geen Oekraïense militairen zijn. Eerder op de dag maakte Rusland de verwoesting bekend van een 'grenspost' door vuur vanaf Oekraïens grondgebied. Het getroffen bouwwerk lijkt op een voor de media verspreide afbeelding op een afgelegen boshut. Niemand raakte gewond.

De spanningen lopen snel op in het oosten van Oekraïne. Washington en Londen beschuldigen Rusland er al enige tijd van bezig te zijn met operaties onder valse vlag die als excuus moeten dienen voor militair ingrijpen in Oekraïne.

Denis Poesjilin

De leider van het Oost-Oekraïense Donetsk, Denis Poesjilin, heeft alle weerbare mannen opgeroepen zich voor militaire dienst te melden om te vechten tegen het Oekraïense leger. Hij zegt dat zijn in 2014 uitgeroepen republiek onder vuur ligt van Oekraïense militaire eenheden of milities. De Oekraïense regering stelt dat de strijdkrachten helemaal geen aanvallen doen op de afgescheiden republieken in het oosten.

De leiders van de afgescheiden regio's Donetsk en Loehansk, Poesjilin en Leonid Pasetsjnik, hebben erop aangedrongen dat president Vladimir Poetin van Rusland de onafhankelijkheid van hun 'volksrepublieken' erkent. Poetin heeft dat naar eigen zeggen in overweging genomen.

Actieve milities

Wie op wie schiet is moeilijk te achterhalen. Er zijn aan beide zijden milities actief. Ook wordt de inzet van huurlingen gemeld. In oktober kregen Oekraïense commandanten van het regeringsleger van legerchef Aleksander Pavljoek te horen dat ze zelf mogen bepalen wanneer ze denken dat het nodig is het vuur te openen. Dit is in strijd met de wapenstilstandsakkoorden die in 2015 in Minsk gesloten zijn. In de afgescheiden regio's zijn er volgens de plaatselijke autoriteiten door beschietingen uit Oekraïne twee doden gevallen en beschadigingen veroorzaakt aan onder meer een gemaal en een energiecentrale.

De tweede man van de volksmilitie van Donetsk, Edoeard Basoerin, zei tegen Russische media dat morele steun uit Rusland het belangrijkst is, maar hij zei dat de volksrepubliek Donetsk ook financiële en militaire hulp van Rusland nodig heeft.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,987
Diesel1,758

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions