Clicky


Twee minderjarige jongens aangehouden voor datalek Friese scholengemeenschap

Twee minderjarige jongens aangehouden voor datalek Friese scholengemeenschap
21-02-2022 16:27 | Misdaad | auteur Redactie

DRACHTEN - Voor mogelijke betrokkenheid bij een datalek in januari op een Friese scholengemeenschap zijn afgelopen dinsdag twee personen aangehouden. Ze worden verdacht van computervredebreuk, datadiefstal en het verspreiden van gegevens, meldt de politie maandag.

Eind vorige maand werd er melding gedaan bij de politie van een datalek bij een scholengemeenschap gevestigd in Drachten. Gevolg van het lek was dat de persoonlijke gegevens van ruim duizend leerlingen openbaar zijn gemaakt. De directie van de scholengemeenschap heeft meteen verschillende maatregelen genomen en deed aangifte van computervredebreuk, datadiefstal en het verspreiden van gegevens.

Het cybercrimeteam Noord-Nederland is in samenwerking met basisteam Oost-Fryslân een uitgebreid onderzoek gestart. Op dinsdag 15 februari zijn er twee verdachten aangehouden. Het gaat om twee minderjarige jongens uit Drachten en de gemeente Opsterland, die beide leerlingen zijn van de desbetreffende scholengemeenschap.

Er zijn zoekingen gedaan in beide woningen van leerlingen waarbij digitale gegevensdragers in beslag zijn genomen. De verdachten zijn verhoord over hun betrokkenheid bij het datalek. Zij zijn inmiddels in vrijheid gesteld in afwachting van het onderzoek, maar blijven beide verdachte. Er wordt een dossier opgemaakt en verzonden naar het Openbaar Ministerie voor de strafrechtelijke afhandeling.