Clicky

 
Transport Online - 'Tekort aan nieuwe chauffeurs te wijten aan imagoprobleem'

'Tekort aan nieuwe chauffeurs te wijten aan imagoprobleem'

'Tekort aan nieuwe chauffeurs te wijten aan imagoprobleem'
21-02-2022 09:51 | Transport | auteur Redactie | Esther van der Wal

AMSTERDAM - Na een korte inzinking is het chauffeurstekort groter dan ooit. In het derde kwartaal van 2021 piekte het aantal vacatures op 11.650, waarmee het tekort aan chauffeurs binnen de transportsector ook het meest nijpend is. Uit de meest recente Sectormonitor transport en logistiek blijkt dat de arbeidsmarkt in de sector kampt met een tekort aan personeel. Volgens het CBS is een personeelstekort eind 2021 de meest ervaren belemmering in Nederland.

Een combinatie van sterk stijgende vraag in 2021 en dalende netto instroom heeft het tekort opgestuwd. Naast vergrijzing en grotere uitstroom naar pensioen is ook sprake van ‘ontgroening’. Het aandeel chauffeurs onder 35 jaar lag halverwege 2021 op 18 procent, terwijl dit vijf jaar eerder nog op 24 procent lag.

"Het beroep van chauffeur is niet aantrekkelijk genoeg voor voldoende jonge instroom. Dit is lastig te compenseren met zij-instroom. Een moderne vorm van werkgeverschap waarbij ook deeltijd mogelijk is, is noodzakelijk om meer mensen structureel aan het bedrijf te binden. Er moet worden ingespeeld op imagoverbetering. Het beroep moet weer aantrekkelijk worden voor een grotere groep mensen", zegt Machiel Bode, Sector specialist Transport, Logistics & Mobility bij ING Sector Banking. 

Enkel salarisverhoging is onvoldoende

"Een moderne vorm van werkgeverschap waarbij ook deeltijd mogelijk is, is noodzakelijk om meer mensen structureel aan het bedrijf te binden. Dus moet de sector naar de secundaire arbeidsvoorwaarden kijken en het beroep minder zwaar maken door de werkomstandigheden te verbeteren", besluit Bode.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden