Clicky

 
Transport Online - NAVO-chef: Rusland plant grootschalige aanval

NAVO-chef: Rusland plant grootschalige aanval

NAVO-chef: Rusland plant grootschalige aanval
20-02-2022 00:13 | Buitenland | auteur ANP/AFP

MÜNCHEN - NAVO-chef Jens Stoltenberg verwacht dat het Russische leger een "grootschalige aanval" op Oekraïne gaat uitvoeren. De secretaris-generaal van het militaire bondgenootschap zei dat zaterdag in München waar een veiligheidsconferentie plaatsvindt.

"Alle tekenen wijzen erop dat Rusland een grootschalige aanval op Oekraïne voorbereidt", zei Stoltenberg tegen de Duitse omroep ARD. "We zijn het er allemaal over eens dat de kans op een aanval zeer hoog is."

Volgens hem worden er dan ook geen Russische troepen uit het grensgebied met Oekraïne teruggetrokken, zoals Rusland beweert, maar komen er juist meer bij. Volgens de Noor zijn er ook tekenen dat Rusland probeert te zorgen voor een aanleiding voor een invasie.

In lijn met de verklaring van de ministers van Buitenlandse Zaken van de rijke G7-landen eerder op de dag, roept Stoltenberg Rusland op een diplomatieke oplossing te zoeken.

De NAVO is inmiddels uit veiligheidsoverwegingen begonnen met de evacuatie van personeel vanuit de Oekraïense hoofdstad Kiev naar Lviv, in het westen van het land en naar de Belgische hoofdstad Brussel. "De veiligheid van ons personeel staat voorop, daarom is personeel verplaatst naar Lviv en Brussel. De NAVO-kantoren in Oekraïne blijven operationeel", zei een NAVO-functionaris tegen AFP.

Oekraïne is geen lid van de NAVO en het bondgenootschap heeft geen troepen in het land. Maar sinds het einde van de jaren negentig zijn er wel twee NAVO-kantoren in Kiev. Verschillende westerse landen verplaatsten in afwachting van een Russische invasie diplomaten vanuit de Oekraïense hoofdstad naar Lviv, vlakbij de grens bij Polen. NAVO-leden hebben wel troepen gestuurd naar buurlanden van Oekraïne die lid zijn van het militaire pact.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,448
Diesel2,290

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 4 juli t/m zondag 10 juli

Alle Rijverboden