Clicky


Gündoğan wil via kort geding tegen Volt schorsing ongedaan maken

Gündoğan wil via kort geding tegen Volt schorsing ongedaan maken
18-02-2022 20:20 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan heeft een kort geding aangespannen tegen de Tweede Kamerfractie van Volt. Ze wil dat haar schorsing wordt teruggedraaid, Volt uitlatingen rectificeert en een schadevergoeding. Dat hebben haar advocaten laten weten in een verklaring.

Gündoğan werd zondag door haar partij geschorst vanwege grensoverschrijdend gedrag. Ze is nog lid van de Tweede Kamer, maar neemt op aandringen van haar partij geen deel aan debatten en treedt ook niet op in de media. De aard van de beschuldigingen laat de partij in het midden. Volgens Volt is dat nodig om een veilige sfeer te creëren voor melders.

Gündoğans advocaten Geert-Jan en Carry Knoops zeggen dat het Kamerlid het "betreurt dat het zo ver heeft moeten komen, omdat zij in de afgelopen dagen meerdere malen Volt de kans heeft gegeven om de situatie in der minne te regelen". Ze laat weten dat er "geen voor haar bevredigende oplossing bereikt c.q. aangeboden" is. Advocaat Carry Knoops wilde vrijdag verder niet op vragen ingaan.

Meerdere klachten

Het Kamerlid heeft aan de Volkskrant laten weten dat ze geen vertrouwen heeft in het onderzoek dat Volt heeft geopend en dat zij daar niet aan zal meewerken. Het partijbestuur en de Tweede Kamerfractie bevestigen dat laatste en zeggen dat in een schriftelijke reactie te "betreuren". Ze nemen haar ook kwalijk dat ze contact heeft gezocht met de media.

Tegenover de krant stelt Gündoğan verder dat er maar één klacht tegen haar ligt. Dat spreekt de partij tegen. Volt stelt al de hele week dat er meerdere klachten liggen. Dat zij de precieze inhoud van de klachten nog niet kent, wijt de partij aan het feit dat ze niet is ingegaan op een uitnodiging van het onderzoeksbureau. De partij vindt dat de onderzoekers haar op de hoogte moeten stellen van de details tijdens het proces van wederhoor vragen.

Het kort geding dient volgens de verklaring van het kantoor Knoops' advocaten op 28 februari in Amsterdam.