Clicky

 
Transport Online - OM eist 20 maanden gevangenisstraf na flinke vuurwerkvangst

OM eist 20 maanden gevangenisstraf na flinke vuurwerkvangst

OM eist 20 maanden gevangenisstraf na flinke vuurwerkvangst
18-02-2022 11:31 | Binnenland | auteur Redactie

AMSTERDAM - Het OM eist 20 maanden gevangenisstraf tegen een 20-jarige man uit Velserbroek die eind vorig jaar in het bezit was van een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk. In totaal gaat het om 7.200 bangers (knalvuurwerk), 288 shells (mortierbommen) en 2 stuks Cobra6 die uit de handel zijn genomen. 

De politie kwam de verdachte eind vorig jaar op het spoor toen zij een harde knal hoorde in Velsen en een kijkje namen. Daar troffen agenten enkele personen en auto’s aan en bleek er vuurwerk afgestoken te zijn. Gedurende de periode die volgde, werd de verdachte, die eerder met politie en justitie in aanraking was gekomen, in de gaten gehouden. Het vermoeden ontstond dat er uit het oosten van het land of net over de grens professioneel vuurwerk werd opgehaald. Uiteindelijk trof de politie op een parkeerplaats in Nieuw-Vennep in een busje het illegale vuurwerk aan. Met de aanhouding van de verdachte en zijn medeverdachten, is er een flinke hoeveelheid illegaal vuurwerk uit het particuliere circuit gehaald. Dit soort vuurwerk, kan levensgevaarlijk zijn. 

Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van 20 maanden met aftrek van het voorarrest. Het OM eist ook dat een vorig jaar opgelegde straf door de rechtbank Overijssel, van 259 dagen, door de verdachte zal moeten worden uitgezeten. Ook toen ging het om vuurwerk. Bij de verdachte werd ook een boksbeugel in beslag genomen.

“De verdachte heeft een grote hoeveelheid professioneel vuurwerk voorhanden gehad samen met anderen. Dit vuurwerk werd door hen verkocht aan derden. Met name de mortierbommen (shells) en Cobra’s zijn zwaar vuurwerk. Wanneer deze niet op de juiste manier worden afgestoken, kan dit niet alleen tot ernstig letsel of erger leiden voor degene die het zelf afsteekt maar ook voor omstanders. Ook de materiele schade die wordt veroorzaakt door het afsteken van dit type vuurwerk is groot en veroorzaakt jaarlijks vele miljoenen euro’s schade. Het vervoer van dit vuurwerk, los in een busje, zonder dat wordt voldaan aan de voorschriften voor het vervoer van gevaarlijke stoffen vormt niet alleen een risico voor de inzittenden van het voertuig bij een botsing maar ook voor andere weggebruikers en hulpverleners. Dit is verdachte en zijn kompanen zeer aan te rekenen,” aldus de Officier van Justitie.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,200
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden