Clicky

 
Transport Online - Shaken baby: OM eist 30 maanden gevangenisstraf voor poging doodslag

Shaken baby: OM eist 30 maanden gevangenisstraf voor poging doodslag

Shaken baby: OM eist 30 maanden gevangenisstraf voor poging doodslag
17-02-2022 15:27 | Misdaad | auteur Redactie

De officier van justitie van het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) heeft donderdag een gevangenisstraf geëist van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, tegen een nu 53-jarige man uit Zaanstad. Het OM acht bewezen dat hij op 28 maart 2021 zijn drie maanden oude baby door elkaar heeft geschud. Volgens het OM heeft de man zich hiermee schuldig gemaakt aan poging doodslag.

Op 28 maart 2021 ontvangt de politie een melding dat in een woning een bijna drie maanden oude baby door elkaar zou zijn geschud. Eenmaal ter plaatse toont de moeder van het kind een filmpje aan de agenten, waarop te zien is dat vader de baby meermalen op een kussen op de bank gooit en vervolgens meerdere malen hard heen en weer schudt. Dit duurt ongeveer een halve minuut. De man wordt aangehouden op verdenking van poging doodslag. De baby wordt opgenomen in het ziekenhuis.

De officier van justitie ter zitting: "De gedachte om een kind te verliezen, bezorgt de meeste ouders nachtmerries. Vanaf het moment dat een kind geboren wordt is de veiligheid en geborgenheid van hun kind iets dat voor alles gaat. Dat een vader zijn eigen kind zó in gevaar brengt is nauwelijks voor te stellen. Maar hier is dat toch gebeurd. Moeder werd wakker van het geluid van haar kind, pakte haar telefoon, activeerde de camera en nam op wat er gebeurde." 

Verdachte verklaart naderhand dat de baby aan het huilen was, dat hij hier niet tegen kon, dat hij helemaal gek werd van het gehuil van zijn baby, en dat hij uit overmacht zou hebben gehandeld. Hij geeft aan spijt te hebben van zijn handelen, maar legt de schuld grotendeels buiten zichzelf. "Het is voorstelbaar dat je als kersverse ouder af en toe helemaal gek kan worden van gehuil van je baby. Maar dat is iets waar ouders die aan kinderen beginnen mee hebben te dealen. Een beroep op overmacht gaat hier niet op", aldus de officier.

De officier vervolgt: "Verdachte heeft zijn eigen zoon, destijds drie maanden oud en volledig weerloos en afhankelijk van de zorg van zijn ouders, op een zeer grove wijze door elkaar geschud. De baby blijkt door het oog van de naald te zijn gekropen. Voor nu lijkt het erop dat hij er niks aan zal overhouden, maar dat zal de toekomst leren."

Uit de verklaring van de forensisch arts blijkt dat de aard en de heftigheid van de (repeterende) krachtsinwerkingen bij een kind van deze leeftijd kunnen leiden tot zeer ernstig of zelfs fataal hersenletsel. De schedelnaden bij een baby van drie maanden oud zijn immers nog niet gesloten, de fontanel is nog niet volgroeid, het kind is klein, de spieren zijn nog niet sterk en de hersenverbindingen zijn minder sterk.

Het OM gaat er niet vanuit dat verdachte moedwillig zijn kind heeft willen doden. Wel heeft hij willens en wetens het risico op een fatale afloop op de koop toegenomen. Ondanks eerdere waarschuwingen aan het adres van verdachte dat hij voorzichtig om moet gaan met de kleine baby. Verdachte was zich dus bewust van de eventuele consequenties van zijn gedrag. Het OM acht poging doodslag bewezen.

Bij de bepaling van de straf in een zaak als deze staat bescherming van het kind voorop: het geweld jegens de baby moet stoppen. De officier van justitie houdt voorts rekening met het feit dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is verklaard. Bovendien acht het OM het van belang dat een deel van de straf voorwaardelijk wordt opgelegd, zodat verdachte zich aan bijzondere voorwaarden kan houden. De verdachte hoort uiteindelijk een straf van 30 maanden tegen zich eisen, waarvan 10 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar, en daaraan gekoppeld  bijzondere voorwaarden zoals voorgesteld door de reclassering (o.a. meldplicht, behandeling, en door Jeugdzorg begeleid contact met zijn zoon).

De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,198
Diesel2,069

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden