Clicky


Lichte groei werkgelegenheid haven- en industriegebied Moerdijk

Lichte groei werkgelegenheid haven- en industriegebied Moerdijk
17-02-2022 14:25 | Haven Nieuws | auteur Redactie

MOERDIJK - De werkgelegenheid op haven- en industrieterrein Moerdijk is in 2021 met twee procent gegroeid naar ruim 19.000 directe en indirecte arbeidsplaatsen. Waar in 2020 de werkgelegenheid nog licht daalde, is er vertrouwen in verdere groei: 39 procent van de bedrijven in Port of Moerdijk verwacht een toename in werkgelegenheid. Van alle medewerkers woont een op de vijf in de gemeente Moerdijk zelf en komt tweederde uit Noord-Brabant.

“We konden eerder al mooie economische jaarcijfers voor Port of Moerdijk bekendmaken, maar zijn ook content met de resultaten van het werkgelegenheidsonderzoek”, zegt directeur Ferdinand van den Oever. “Haven- en industriegebied Moerdijk is een van de belangrijkste economische regio’s in Noord-Brabant: voor én door Brabanders met een groot deel van de mensen uit de regio. Daarbij zijn we een continue banenmotor voor het MBO en is het onze ambitie om HBO+ (nu 22 procent) te laten groeien naar 25 procent.”

Directe en indirecte werkgelegenheid

De directe werkgelegenheid voor het haven- en industrieterrein eind 2021 bedraagt 10.019 werkzame personen. Daarnaast biedt het haven- en industrieterrein ook indirecte werkgelegenheid. Dit wordt voor 2021 berekend op 9.051 werkzame personen. In totaal bood het haven- en industrieterrein daarmee 19.070 arbeidsplaatsen, een stijging van 1,95 procent. Van al het personeel is 92,5 procent in vaste dienst, een percentage dat al vanaf 2017 stabiel is.

Herkomst medewerkers

Van alle vaste medewerkers heeft 93,2 procent een Nederlandse nationaliteit (82,3 procent bij tijdelijk dienstverband). Zo’n 19,2 procent woont in Moerdijk, 29,0 procent in regio West-Brabant en 14,1 procent in overige Brabantse gemeenten. De verdeling laat zien dat het haven- en industrieterrein niet alleen voor de nabijgelegen plaatsen voor werkgelegenheid zorgt, maar ook in een omvangrijke regio daarbuiten.

Functies en opleidingsniveau

De beroepsbevolking van het haven- en industriegebied Moerdijk is relatief gemiddeld opgeleid. De grootste groep werknemers (56 procent) heeft middelbaar beroepsonderwijs genoten. 17 procent heeft middelbare school als hoogst genoten opleiding, 18 procent HBO en 4 procent WO en hoger. Maar liefst 80 procent van alle bedrijven geeft aan structureel behoefte te hebben aan stagiairs op MBO-niveau. Van de werknemers is 26 procent werkzaam in de techniek, 25 procent in de logistiek en 14 procent actief in een managementfunctie.

Jaarlijks werkgelegenheidsonderzoek

Het Havenbedrijf Moerdijk laat jaarlijks de werkgelegenheid in het gebied onderzoeken. Het onderzoek wordt in de maand december uitgevoerd door Ilisia Research onder alle bedrijven die gevestigd zijn op het terrein.

Foto's

  • J.Roeland
    Shell Moerdijk


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 22 mei t/m zondag 28 mei

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,972
Diesel1,656

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats