Clicky


Biden en Scholz willen dat Moskou werk maakt van de-escalatie

Biden en Scholz willen dat Moskou werk maakt van de-escalatie
16-02-2022 23:43 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP

WASHINGTON - De Amerikaanse president Joe Biden en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz willen dat Rusland actie onderneemt om de spanning rond Oekraïne te verminderen. De twee wereldleiders zeggen dat er geen tekenen zijn dat Moskou serieus werk maakt van het terugtrekken van troepen aan de Oekraïense grens.

Scholz bracht deze week een bezoek aan Moskou en belde later met de Amerikaanse president om hem bij te praten. "Het risico op verdere militaire agressie door Rusland tegen Oekraïne is groot", staat in een verklaring die de Duitse regering vervolgens naar buiten bracht. Daarin wordt nog eens duidelijk gemaakt dat Moskou kan rekenen op "zware consequenties" als het Oekraïne binnenvalt.

Rusland heeft al een troepenmacht naar de grens gestuurd met dat buurland. Moskou zegt zich bedreigd te voelen door de uitbreiding van de NAVO en wil garanties dat Oekraïne geen lid kan worden van dat bondgenootschap. De Russische president Vladimir Poetin had na een gesprek met Scholz aangegeven nog mogelijkheden te zien voor diplomatie. Biden en Scholz juichen dat toe.

De Russische autoriteiten zeggen zelf dat ze al troepen weghalen bij de grens. Ze gaven beelden vrij waarop te zien is dat tanks en andere legervoertuigen vertrekken. Dat leidde internationaal tot kritische reacties. De VS waarschuwden dat de troepenopbouw gewoon doorgaat.