Clicky


Politieacties worden uitgebreid: geen hulp aan deurwaarders

Politieacties worden uitgebreid: geen hulp aan deurwaarders
16-02-2022 14:08 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De politie gaat vanaf donderdag de acties uitbreiden, als onderdeel van het cao-protest. De vakbonden roepen de achterban op om deurwaarders niet meer actief te begeleiden bij hun werkzaamheden, openstaande boetes niet meer te innen en ambtelijke en gerechtelijke stukken van het Openbaar Ministerie niet meer uit te reiken - tenzij het om grote, zware zaken gaat.

De vakbonden protesteren omdat het kabinet niet tegemoet wil komen aan hun eisen voor de nieuwe politie-cao. "De acties van de politiebonden zijn erop gericht het kabinet duidelijk te maken hoezeer de gezondheid en veiligheid van de huidige politiemedewerkers in de knel zijn gekomen door onverstandig politiebeleid", aldus de vakbonden. "Het kabinet weigert snel afspraken met de politiebonden te maken over een cao die recht doet aan de loyaliteit waarmee de huidige medewerkers het korps draaiende houden tijdens jaren van ongekende overbelasting", lieten de bonden eerder al weten.

Momenteel int de politie al geen boetes bij kleine overtredingen. "De politiebonden zullen de verwaarlozing van de belangen van de politiemensen beantwoorden met acties waardoor de huidige gezagsdragers in hun financiële en politieke belangen geraakt worden", laten zij in een toelichting weten.

De bonden melden dat de huidige, publieksvriendelijke acties wat hen betreft niet lang meer vol te houden zijn. Vorige week werd al gedreigd met zwaardere acties zoals werkonderbrekingen bij de dienst Bewaken en Beveiligen, geen politie-inzet bij carnaval en het blokkeren van de toegang tot de omgeving van het Binnenhof in Den Haag.

De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) laat weten veel respect te hebben voor de politie, maar deze actie wat "minder charmant" te vinden. De politie is bij ontruimingen nodig om de deur open te breken als de bewoner niet thuis is. "Wij kunnen vrij weinig nu. Dit raakt aan onze rechtsstaat", aldus de KBvG.