Clicky


Onderhandelaarsakkoord over cao RET

Onderhandelaarsakkoord over cao RET

ROTTERDAM - FNV en andere vakbonden hebben met de directie van het Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf RET een onderhandelaarsakkoord gesloten over een nieuwe cao. Daarin zijn afspraken gemaakt over structurele loonsverhoging, aanvullend geboorteverlof en een pool voor extra tijdelijke capaciteit.

Eric Vermeulen, bestuurder FNV Publiek Belang: "Iedereen gaat er met deze afspraken op vooruit. Mooi is dat vooral de mensen die in coronatijd in de frontlinie werkten, zoals de buschauffeurs en de tram- en metrobestuurders, ervan profiteren."

In de nieuwe cao gaan per 1 februari 2022 alle salarissen er 80 euro bruto per maand op vooruit. Februari 2023 komt daar nog eens 2 procent bovenop, met een minimum van 65 euro. Verder is afgesproken dat als de inflatie in 2023 hoger ligt dan die 2 procent, het verschil door de RET wordt aangevuld. ‘Dus voor volgend jaar krijgen de medewerkers in ieder geval even veel loonsverhoging als de inflatie. Dat is in deze tijden hard nodig’, aldus Vermeulen.

Verder krijgt iedereen naar rato een eenmalige bonus van 850 euro en worden uit de schaal waar veel chauffeurs en bestuurders onder vallen drie treden gehaald. Dat betekent dat medewerkers drie jaar sneller bij de hogere treden kunnen komen. Ook gaat de RET het geboorteverlof voor partners van 70 procent aanvullen tot 100 procent. En om bij extra drukte of veel zieken sneller vervangend personeel in te kunnen zetten, gaat RET een pool opzetten voor extra capaciteit. Tot slot wordt de tekst van de cao zo aangepast dat de leesbaarheid vergroot wordt.

De nieuwe cao gaat lopen van 1 januari 2022 tot 1 januari 2024. Onder de cao vallen ongeveer 2500 medewerkers.