Clicky

 
Transport Online - NAVO-chef ziet Russische troepenopbouw juist doorgaan

NAVO-chef ziet Russische troepenopbouw juist doorgaan

NAVO-chef ziet Russische troepenopbouw juist doorgaan
16-02-2022 11:21 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - De NAVO bespeurt nog niets van het terugtrekken van Russische troepen weg van de Oekraïense grens, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg. "In tegendeel, het lijkt erop dat Rusland doorgaat met de militaire opbouw."

"Tot dusver hebben we nog geen de-escalatie gezien ter plaatse", aldus Stoltenberg voor aanvang van overleg met de defensieministers van de dertig NAVO-landen. "Wat wij zien is dat ze het aantal troepen hebben vergroot en nog meer troepen onderweg zijn."

Het voorzichtige optimisme dat Stoltenberg dinsdag uitsprak was gebaseerd op signalen uit het Kremlin dat het bereid is naar een diplomatieke oplossing te zoeken, zegt de secretaris-generaal van de westerse militaire alliantie. Maar "we hebben geen terugtrekking gezien en dat staat daarmee natuurlijk op gespannen voet". Rusland heeft ook nog niet geantwoord op voorstellen van de NAVO om de zorgen van Rusland over zijn veiligheid weg te nemen door onder meer wederzijdse openheid over oefeningen en arsenalen en door wapenbeheersing.

De Verenigde Staten meldden eerder over aanwijzingen te beschikken dat Rusland woensdag Oekraïne zou binnenvallen. Moskou doet zulke berichten af als "informatieterrorisme", Kiev klaagt over paniekzaaierij en ook in het Westen wordt getwijfeld aan de geloofwaardigheid. Maar "we zullen doorgaan om Ruslands plannen en acties te onthullen, om het moeilijker voor Rusland te maken om agressief tegen Oekraïne op te treden", zegt Stoltenberg.

Rusland eist onder meer de garantie dat Oekraïne nooit lid zal worden van de NAVO. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz leek dinsdag op bezoek in Moskou inderdaad duidelijk te willen maken dat toetreding voor Kiev er de komende jaren niet inzit. Stoltenberg blijft erop hameren dat het aan landen zelf is of ze zich al dan niet bij de NAVO aansluiten.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,081
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden