Clicky


Rusland deelt beelden vertrek militairen uit de Krim

Rusland deelt beelden vertrek militairen uit de Krim
16-02-2022 09:58 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

MOSKOU - Rusland heeft beelden gedeeld van militairen die de Krim verlaten na afronding van hun militaire oefeningen. De Russische autoriteiten maakten dinsdag bekend dat verscheidene eenheden bij de grens met Oekraïne klaar waren met hun oefeningen en huiswaarts keren.

Het ministerie van Defensie heeft een video gepubliceerd. Daarop zou te zien zijn dat tanks en andere militaire voertuigen de Krim verlaten via een spoorbrug. Op de staatstelevisie zijn beelden uitgezonden van militairen die een brug oversteken die de Krim met het Russische vasteland verbindt. Het schiereiland hoorde bij Oekraïne totdat het in 2014 werd bezet en geannexeerd door Rusland.

De gedeeltelijke terugtrekking van de troepen wordt verwelkomd door landen die zich zorgen maken over een mogelijke Russische inval in Oekraïne, maar zij zeggen ook bewijs te willen zien. De Amerikanen zeiden recent dat er mogelijk deze week een invasie kan plaatsvinden, misschien zelfs al op woensdag.

Het is niet duidelijk hoeveel militairen er bij de grens met Oekraïne zullen overblijven. Rusland zei dinsdag dat sommige eenheden in westelijke en zuidelijke districten vertrekken, maar er werden vrijwel geen details gedeeld. Het land heeft bij Oekraïne meer dan 100.000 militairen verzameld, daarbovenop komen ook nog de 30.000 die nu met Belarus bezig zijn met grote gezamenlijke oefeningen.

Het Kremlin zei dinsdag dat de terugtrekking van de troepen geen verrassing is. "We hebben altijd al gezegd dat troepen terugkeren naar hun bases als oefeningen voorbij zijn", aldus een woordvoerder. Rusland heeft vanaf het begin ontkend plannen te hebben voor een invasie. De waarschuwingen vanuit het Westen worden dan ook vanuit Moskou afgedaan als hysterie en paniekzaaierij.