Clicky


Scholz en Poetin zien kansen voor diplomatie in Oekraïne-crisis

Scholz en Poetin zien kansen voor diplomatie in Oekraïne-crisis
15-02-2022 15:59 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP/RTR

MOSKOU - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Russische president Vladimir Poetin zien nog veel mogelijkheden voor een diplomatieke oplossing voor de crisis rond Oekraïne. "We zijn bereid om samen verder te werken", zei Poetin na een gesprek van drie uur in het Kremlin.

Scholz zei het met Poetin eens te zijn dat de diplomatieke opties nog lang niet zijn uitgeput. Volgens hem is de Russische troepenopbouw langs de Oekraïense grens een bedreiging, maar is het een "goed signaal" dat Rusland een aantal troepen heeft laten vertrekken.

Verdere gesprekken over het vredesproces in Oost-Oekraïne waar pro-Russische separatisten gebieden hebben bezet, bieden kansen, zeiden beide leiders. In dit zogenoemde Normandië-overleg tussen Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Duitsland is vooralsnog vruchteloos gesproken over de naleving van de Minsk-akkoorden. Daarin zijn onder meer afspraken over een staakt-het-vuren gemaakt.

Compromis

Poetin herhaalde dat Rusland "natuurlijk" geen oorlog wil. Scholz pleitte voor een compromis en zei dat sommige Russische eisen nader besproken kunnen worden. Hij noemde het onze "verdomde verantwoordelijkheid" dat er geen oorlog ontstaat in Europa.

Rusland heeft berichten over een mogelijke invasie van Oekraïne steeds afgedaan als paniekzaaierij. Moskou wil dat het Westen de Russische zorgen over de uitbreiding van de NAVO serieus neemt. De Russen willen niet dat buurland Oekraïne lid wordt van dat militaire bondgenootschap.

Er lijkt op dat punt nog geen uitzicht te zijn op een doorbraak. Poetin zei dat Rusland is verzekerd dat Oekraïne in de nabije toekomst geen lid zal worden van de NAVO, maar die toezegging is volgens hem veel te mager. Hij zei dat Moskou meteen een definitieve oplossing wil.