Clicky


Nederlands schip verliest 30.000 liter brandstof bij Canadese kust

Nederlands schip verliest 30.000 liter brandstof bij Canadese kust
14-02-2022 10:23 | Incidenten | auteur ANP

OTTAWA - Het Nederlandse vrachtschip MV Alaskaborg heeft voor de zuidkust van het Canadese Newfoundland 30.000 liter brandstof verloren, meldt de Canadese nieuwszender CBC. Volgens de Canadese kustwacht is de brandstoftank van het schip lek geslagen tijdens zwaar weer en kwam een olie-watermengsel in zee terecht toen water uit de boot werd weggepompt. Volgens de autoriteiten gaat het om een "onopzettelijk vervuilingsincident".

In een verklaring van de eigenaar van het schip, Royal Wagenborg in Delfzijl, staat volgens CBC dat de lekkage donderdagochtend na daglicht is ontdekt en het incident direct gemeld is aan de autoriteiten in Canada en Nederland. Er zijn geen gewonden gevallen en het lek is inmiddels gedicht. Wagenborg zegt volledig mee te werken met de Canadese autoriteiten en heeft beloofd maatregelen te treffen om verdere milieuschade te beperken.

Volgens de kustwacht heeft het schip, dat vanuit Baie Corneau in Quebec op weg was naar Rotterdam, opdracht gekregen naar de haven van St. John's te varen. "We blijven met de eigenaar werken aan de ontwikkeling van een passend reactieplan om een ​​redelijke en gepaste reactie op het vervuilingsincident te garanderen", staat in de verklaring.